Китай е държавата, която арестува най-много журналисти. В момента там са задържани най-малко 127 репортери, показва нов доклад на "Репортери без граници", цитиран от BBC.

Според организацията Китай провежда "безпрецедентна кампания на репресии" срещу журналистиката в световен мащаб, а ограниченията за пресата са се задълбочили по време на пандемията.

Народната република оправдава арестите, като обвинява журналистите в "провокации".

Най-малко 10 журналисти и онлайн коментатори са били задържани заради репортажи за кризата с Covid-19 в Ухан, където коронавирусът беше засечен за първи път.

Дни след тежка присъда, Мианмар освободи американски журналист

Дни след тежка присъда, Мианмар освободи американски журналист

Дани Фенстър щеше да лежи 11 години в затвора

Един от тях, бившата адвокатка Джан Джан, първоначално е пътувала до Ухан през февруари 2020 г., след като прочела онлайн публикации на местни хора за живота в града по време на епидемията. Жената започва да документира видяното по улиците и в болниците в предавания на живо, въпреки заплахите от страна на властите, а репортажите ѝ са широко споделяни в социалните медии.

По-късно тя е призната за виновна за "предизвикване на кавги и неприятности" - обвинение, което често се отправя към активисти и информатори, за които се смята, че подкопават усилията на правителството да контролира информацията в страната.

В доклада от 42 страници на "Репортери без граници" се посочва и как китайските власти използват борбата с тероризма като претекст за задържане на уйгурски журналисти, които пишат за Синдзян. Пекин е обвиняван в извършване на престъпления срещу човечеството в регионите с преобладаващо уйгурско население.

Според доклада други използвани от китайските власти методи включват: използване на дипломатическите мисии в чужбина за нападения срещу журналисти; цензура; принуждаване на местните журналисти да изучават идеологията на комунистическата партия и да изтеглят пропагандно приложение на телефоните си; експулсиране или сплашване на журналисти.

"Репортери без граници" обявиха Орбан за враг на свободата на медиите

"Репортери без граници" обявиха Орбан за враг на свободата на медиите

За пръв път ръководител на правителство от ЕС влиза в списъка