Китай заплаши, че ще предприеме "твърди контрамерки", ако САЩ наистина наложат дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари. Това предаде Асошиейтед Прес.

Говорителят на китайското Министерство на външните работи Жао Лицзян обвини американските политици, че парадират със заканите си да не изпратят високопоставени гости на събитието, чрез което Китай се надява да покаже икономическото си развитие и технологичните си постижения.

По време на редовен брифинг пред репортери Жао заяви, че подобна стъпка би била "откровена политическа провокация", но не даде подробности за това как Китай ще отвърне на мярката.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че обмисля бойкот, при който американските спортисти все пак ще се състезават, но официални лица няма да присъстват на Олимпиадата. Окончателното решение се очаква до края на седмицата. Поддръжниците на подобна стъпка се позовават на твърдения, че Китай използва Игрите, за да прикрие лошото си отношение към активистите за граждански права, политическите дисиденти и етническите малцинства.

САЩ обявяват бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

САЩ обявяват бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

Не се очаква пълен бойкот, което означава, че американските спортисти все още ще имат право да се състезават

"Без да са поканени, американските политици продължават да раздухват т.нар. дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, което е чиста показност. Ако американската страна е склонна да върви по този път, Китай ще предприеме твърди контрамерки", коментира Жао на брифинга.

Възможността за дипломатически бойкот се появява в момент, в който Вашингтон се опитва да стабилизира отношенията си с Пекин, въпреки остри противоречия по темите Тайван, Хонконг, Южнокитайско море и спазване на човешките права.

САЩ не искат съюзниците им в Азия да избират Вашингтон пред Китай

САЩ не искат съюзниците им в Азия да избират Вашингтон пред Китай

Настоява за ред, в който големите страни не тормозят слабите