Китай отвърна остро на първата стратегия по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп, като обяви, че Пекин е твърдо решен да оспори американската мощ, изтъквайки, че Вашингтон трябва да "изостави остарелите представи, като например манталитета от Студената война", съобщава "Франс прес".

"Всяка страна, или всеки доклад, който изкривява фактите, или отправя злонамерени клевети, ще стори това напразно", изтъкна говорителката на външното министерство на Китай по време на редовна пресконференция.

Русия заклейми "импералистическия характер" на стратегията на Тръмп за национална сигурност

Русия заклейми "импералистическия характер" на стратегията на Тръмп за национална сигурност

Вашингтон се придържал към "еднополюсен свят"

Тръмп вчера подчерта в стратегията си, че "днес, играчи от ранга на Китай и Русия използват информационните технологии, за да подкопаят законността на демокрацията. Нашите опоненти се прицелват в медиите, политическите процес, финансират социалните мрежи, стремят се да получат лични данни".

Тръмп обяви също, че Русия и Китай са съперници, които се стремят да оспорят американските ценности.

По тази причина САЩ се намирали в нова ера на съревнование. В стратегията правителството на Тръмп определи Китай и Русия като "ревизионистични сили", които "използват технологии, пропаганда и принуда, за да оформят свят, противоположен на нашите интереси и ценности".

Все пак Доналд Тръмп разкри, че САЩ ще работят заедно с Русия и Китай, когато това служи на американските интереси.

Тръмп: Америка на първо място
Обновена

Тръмп: Америка на първо място

САЩ: Русия подкопава демокрацията