Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе се срещна с китайския премиер Ли Цян в Пекин днес и поднови годишния диалог между страните им. Според Албанезе това ще продължи със стабилизирането на търговските отношения между тях.

Албанезе е в Китай при първото посещение на австралийски лидер там от седем години. През 2016 дипломатически спор сложи край на годишните срещи на лидерите.

Президентът Си Дзинпин заяви в понеделник, че стабилните връзки между Китай и Австралия обслужват взаимните интереси и че и двете трябва да разширят сътрудничеството. Така той изпраща ясен сигнал, че Китай е отворен към намаляване на напрежението между страните.

"Фактът, че тези срещи сега ще продължат, е много важен за нашите отношения", каза Албанезе във встъпителните бележки пред Ли в Голямата зала на народа.

Китай вдигна търговските блокировки за повечето австралийски износ, които бяха наложени през 2020 г. в резултат на призива на Австралия за международно разследване на произхода на пандемията COVID-19.

Албанезе извести, че ще обсъдят "пълното възобновяване на свободната и безпрепятствена търговия между нашите две страни", както и "начини за оформяне на регионален и глобален ред, който е мирен, стабилен и проспериращ".

Австралийски премиер посещава Китай за първи път от 2016 г.

Австралийски премиер посещава Китай за първи път от 2016 г.

Двете страни постигнаха напредък във връщането към "безпрепятствена търговия"

Сред разликите между двете страни са нарастващите връзки на Пекин в областта на сигурността с тихоокеанските островни нации, докато партньорството на Австралия с Четиристранният диалог за сигурност (QUAD) със САЩ, Индия и Япония в индо-тихоокеанския регион подклажда опасенията на Китай.

В понеделник Си даде предупреждение на Албанезе относно "блоковата политика".

Китай е "готов на повече тристранно и многостранно сътрудничество с Австралия, за да подкрепи страните от Южния Тихи океан за повишаване на устойчивостта на развитието, справянето с изменението на климата и други предизвикателства", заяви Си.

Албанезе пътува от Китай до островите Кук днес, за да присъства на Форума на тихоокеанските острови. Това е годишна среща на лидерите на региона. Съединените щати и техните съюзници са засилили конкуренцията с Китай за влияние там. Връзките по сигурността трябва да се запазят в региона, каза той пред репортери.

Албанезе подчерта важността съперничествата да бъдат под контрол пред Ли. "Там, където има геостратегическа конкуренция, всички трябва да я управляваме внимателно, чрез диалог и чрез разбирателство", каза той.

Австралия търси стабилизиране на връзките с Китай

Австралия търси стабилизиране на връзките с Китай

Страната ще изпрати висш служител на форума за отбрана на Китай, докато връзките се стабилизират

В изявление след срещата Албанезе не спомена ключови точки на различия с Китай - включително напрежението в Южнокитайско море и партньорството на AUKUS за отбранителни технологии със Съединените щати и Великобритания за продажба на ядрени подводници на Австралия.

Австралийският премиер разказа, че е използвал четиридневното посещение, за да се застъпи за интересите на Австралия в търговията, човешките права, регионалните и глобалните въпроси. "Въпреки че има различия между нас, Австралия и Китай печелят от сътрудничеството и диалога", каза той. Австралия и Китай се съгласиха да си сътрудничат в областта на търговията, изменението на климата и селското стопанство, се казва в изявление на австралийското правителство.

Китайският внос от Австралия през октомври е нараснал с 12% спрямо предходната година до 11,96 милиарда долара, показват данните на китайските митници днес; през септември той беше нарастнал с 4,9%. От януари до октомври китайският внос е нараснал с 8,4% до 128,76 милиарда долара. Миналата година вносът от Австралия се срина с 12,7% до 142,1 милиарда долара.