Китай е готов да засили стратегическото партньорство с Беларус. Това обяви китайският лидер Си Дзинпин на среща в Пекин с беларуския президент Александър Лукашенко, съобщава ТАСС.

Той посочи последните резултати от сътрудничеството като част от инициативата "Един пояс, един път".

"Китайската страна е готова, заедно с беларуските партньори, да засили стратегическото сътрудничество в името на създаването на общност със споделено бъдеще за човечеството", изтъкна китайският лидер.

За Китай поддържането на стабилност и дългосрочно развитие е много важно, подчерта още Си. "Постигнахме голям напредък в това отношение. В днешния свят се случват титанични промени с нови рискове и предизвикателства. Голяма част от случващото се е неочаквано за нас", отчете той.

Беларус и Китай планират съвместни военни учения за 2024

Беларус и Китай планират съвместни военни учения за 2024

Военното сътрудничество между Беларус и Китай не е насочено към трети страни, подчерта Александър Лукашенко

"Мой голям приятелю, много се радвам да те видя отново. Като част от държавното ти посещение в Китай в края на февруари и началото на март тази година постигнахме важни споразумения в полза на динамичното развитие на отношенията между Китай и Беларус" - с тези думи Си посрещна Лукашенко. "На всеки етап постигаме нови споразумения. През годината се засили взаимното доверие в политиката и международното сътрудничество. Налице са последните резултати от сътрудничеството в рамките на инициативата "Един пояс, един път", добави той.

"Историческият възход на отношенията между Беларус и Китай даде мощен тласък на задълбочаването на сътрудничеството в традиционни области и проправи пътя за нови вектори и механизми на нашето сътрудничество изтъкна на свой ред беларуският президент Александър Лукашенко.

"Беларус беше надежден партньор на Китай и ще остане такъв", увери той.

По негови думи Минск отдавна е решил, че ще "сътрудничи и ще живее в приятелство с Китай". "Това приятелство е на повече от 30 години и ние никога не сме се отклонявали от този път", подчерта беларуският президент.

Лукашенко преправя пътеки към Пекин

Лукашенко преправя пътеки към Пекин

Държавна визита от 28 февруари до 2 март включва среща и със Си Дзинпин

Китайските власти са против външна намеса във вътрешнополитическата ситуация в Беларус, заяви още китайският президент.

"Китайската народна република винаги е гледала на отношенията между Китай и Беларус от стратегическа и дългосрочна перспектива. Ние твърдо подкрепяме Беларус в избора на пътя на развитие в съответствие с нейните национални характеристики и се противопоставяме на намесата на външни сили във вътрешните ѝ работи ", подчерта Си.

В момента Лукашенко е на работно посещение в Китай.