Китайският премиер Ли Къцян и германският канцлер Ангела Меркел са единодушни, че сирийският конфликт се нуждае от политическо решение, цитирани от „Франс прес" и Ройтерс.

Пекин многократно изрази опозицията си да се използва сила в разрешаването на конфликта, подчертавайки, че политическото решение е единственият начин.

„Най-важното нещо е да се възползваме от възможността за налагане на политическо решение и стартиране на равнопоставен, обхватен и открит политически диалог", каза Къцян на пресконференция с канцлера на Германия в китайската столица.

По думите му много световни лидери са отправили предложения как да се разреши кризата.

Надяваме, че можем да обединим тези предложения и чрез ООН, тази организация, да се насочим към разрешаване на сирийския проблем, поясни той и добави, че Китай ще продължи да играе „конструктивна роля".

„Нуждаем се от политическо решение. Спешно трябва да намерим такова решение. Най-малко има признаци за оформяне на разговори, които ще включат нужните участници", изтъкна от своя страна Меркел.

По отношение на бежанската криза Ли каза, че Китай е изключително притеснен, но в същото време Пекин одобрява усилията на страните да се справят с проблема и да избегнат хуманитарна криза.

ЕС и Германия, с усилията на международната общност, имат възможността да се справят с това предизвикателство, убеден е той.