Смъртното наказание е тема, която все още не е изгубила своята актуалност в България. Същият дебат се води и в редица други страни на всички континенти. И противниците, и застъпниците на най-суровата мярка имат своите аргументи - и всички те са напълно убедителни.

В демократичните държави, където все още се изпълняват смъртни присъди, правозащитници провеждат демонстрации срещу тях. В същото време две трети от страните в света или законодателно са отменили смъртната присъда, или тя, постановена по закон, не се изпълнява.

Справка показва, че 60 на сто от населението на планетата, живее в страни, където екзекуциите са юридическа практика. То е правова норма за социална защита в 58 държави, в 95 е премахнато. Нашата страна, след продължителен мораториум върху изпълнението на вече произнесени присъди, окончателно отменя смъртното наказание на 10 декември 1998.

Неотдавна правозащитната организация Amnesty International обаче оповести, че през 2012 най-тежкото наказание е възстановено в Гамбия, Индия, Япония и Пакистан. Правозащитниците регистрират и рязък скок на екзекуциите в Ирак през миналата година - почти два пъти повече от 2011-та.

Позовавайки се на данни от Amnesty International, австралийският канал SBS информира, че през 2012 в 21 държави са екзекутирани 682-ма души - с двама повече от предходната. Произнесените смъртни присъди са с 10 процента по-малко - 1722-ма души в 58 страни. Осъдените на смърт през 2011 са били 1923-ма в 63 държави.

Статистиката на правозащитната организация обаче не включва Китай, където според нея са екзекутирани хиляди - Пекин смята тези данни за държавна тайна.

Осем са страните, които всяка година влизат в списъка на Amnesty International. И сега, както отбелязва SBS, лидерството в него е на Китай - държавата, засекретила броя смъртни присъди. Позовавайки се на сигурни източници и на данни от правозащитни организации, общият брой на екзекутираните в Поднебесната империя надхвърля хиляда - т.е. повече от всички законно умъртвени във всички страни, където се прилага висшата мярка. Смъртна присъда в Китай се постановява за наркотици, но също така и за икономически престъпления и корупция.

На второ място за 2012 се нарежда Иран. Основното престъпление, за което екзекутират в ислямската държава, е дрогата. През юни миналата година на смърт обаче са осъдени (и присъдата е изпълнена) четирима души за „вражда към бога и корупция на земята". Същото наказание са получили уличени в „прелюбодеяние", „содомия" и религиозното престъпление, формулирано като „отстъпничество".

През 2012 Ирак е удвоил изпълнените смъртни присъди в сравнение с предходната година.

Честа практика в Саудитска Арабия са публичните екзекуции чрез обезглавяване. В тази държава обвиняемите рядко имат право дори на формална адвокатска защита. Задържането под стража може да се проточи седмици - като повод са „признания", изтръгнати със сила. В Саудитска Арабия все още екзекутират за „магьосничество" и за грабеж при утежняващи вината обстоятелства.

SBS отбелязва, че трите гореспоменати държави са изпълнили три четвърти от потвърдените смъртни присъди за 2012.

През същата година Кънектикът стана 17-ият щат на САЩ, който премахна смъртното наказание. Мотивите - опасения от дискриминационния характер на прилагането му и поради риск от непоправими съдебни грешки.

В повечето страни, прилагащи смъртно наказание, непълнолетните са застраховани от висшата мярка. В Йемен обаче през същата 2012 са екзекутирани двама души за престъпления, извършени преди навършване на 18 години.

Екзекуциите в Северна Корея са както публични, така и „на тъмно". Смъртна присъда там може да бъде произнесена дори за престъпления, за които според закона тя не е предвидена.

По данни на правозащитници в Судан смъртната присъда е средство за борба с реални или предполагаеми опозиционери.

И като извод: лидери по изпълнени смъртни присъди за 2012 са Китай, Иран и Ирак. На пето място се нареждат Съединените щати.

Въпреки мрачната статистика от затворените за света държави според Amnesty International през последното десетилетие броят на законно умъртвените по света намалява.