Китай и Европа не трябва да гледат eдин на друг като на съперници или да влизат в конфронтация поради различните си политически системи. За това предупреди китайският президент Си Дзинпин п висши служители на Европейския съюз на първата среща на върха между Пекин и ЕС от четири години, съобщава "Ройтерс".

По време на срещата за обсъждане на различни въпроси - от търговските дисбаланси до Украйна, Си отбеляза и че Китай е готов да превърне Европейския съюз в ключов икономически и търговски партньор и да си сътрудничи с него в областта на науката и технологиите, включително изкуствения интелект.

Той също така призова ЕС да "премахне всякакъв вид намеса" в двустранните отношения.

По време на еднодневното си посещение председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел ще се срещнат и с китайския премиер Ли Цян.

Това ще бъде последният им шанс за среща с високопоставени китайски служители преди началото на изборите за Европейски парламент догодина, което ще доведе до промени в ръководството на Съюза.

Китай отхвърля оплакването на ЕС за търговския дефицит

Китай отхвърля оплакването на ЕС за търговския дефицит

ЕС носи отговорност за търговския дисбаланс, тъй като спря износа за Китай, казват от Пекин

И двете страни се опитаха да омаловажат очакванията преди срещата. В понеделник китайският външен министър Ван И предупреди базираните в Пекин дипломати от страните членки на ЕС, че Европа трябва да избере "мир и стабилност" пред "нова Студена война"

По-рано тази седмица пък европейски служител заяви в Брюксел, че "няма нито един изключителен резултат, който да увенчава срещата на върха", като добави, че няма да има съвместно изявление.

В друг удар по отношенията между ЕС и Китай, Италия - страна членка на блока, официално уведоми Пекин "през последните дни", че напуска китайската инициатива "Един пояс, един път".

Въпреки че редица еврокомисари посетиха Пекин тази година, след като Китай отмени ограниченията, въведени при придвижването заради пандемията, не бе постигнат голям напредък по основните спорни точки в отношенията.

Европейският съюз иска Пекин да използва влиянието си върху Русия, за да сложи край на войната, като основен фокус на пътуването ще бъде искането към Си да спре китайските частни компании да изнасят произведени в Европа стоки с двойна употреба за Русия за нейната военна кампания. Брюксел първоначално не включи тези китайски фирми в последния си пакет от санкции срещу Русия, представен миналия месец, уточниха европейски служители.

ЕС с твърда позиция за търговията с Китай

ЕС с твърда позиция за търговията с Китай

Посещението на Домбровскис, показа колко трудно ще бъде за Европа да "намали риска" в отношенията си с Китай

ЕС е загрижен и за "небалансираните" икономически отношения и отбелязва, че търговският му дефицит от близо 400 милиарда евро с Китай отразява ограниченията върху бизнеса в блока.

По-рано Пекин се противопостави на разследване на ЕС за субсидии за китайски електромобили и на политиката на Съюза за "намаляване на риска", така че да отмени зависимостта си от китайския внос, особено на критични суровини.

Миналия месец китайският външен министър Ван И заяви на френския си колега Катрин Колона, че най-големият риск е "несигурността, породена от широката политизация" и че "зависимостта, която трябва най-много да бъде намалена, е протекционизмът".

По време на посещението на Колона Китай предложи безвизово влизане на гражданите на петте най-големи икономики в ЕС в опит да стимулира следпандемичния туризъм и да подобри имиджа си на Запад след влошаване на отношенията по време на пандемията от COVID-19.

Представители на ЕС считат, че двете страни биха могли да си сътрудничат повече в действията за борба с изменението на климата и за насърчаване на биоразнообразието.