Русия е проследила "важните разговори" между китайския президент Си Дзинпин, френския му колега Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но се съмнява, че Китай ще промени позицията си относно конфликта в Украйна под външен натиск, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл е "наблюдавал" преговорите между ЕС и Китай, но подчерта, че Русия има свои "богати отношения" с Пекин.

"Китай е много сериозна, много голяма сила със собствена суверенна позиция. Това не е страна, която бързо променя позициите си под външно влияние", отсече той в отговор на въпрос дали Русия се притеснява, че Европа може да убеди Си по отношение на Украйна.

Си иска мир в Украйна и стабилни отношения с ЕС

Си иска мир в Украйна и стабилни отношения с ЕС

Кризата в Украйна не е проблем между Китай и ЕС и той подкрепя усилията на европейските лидери

Фон дер Лайен съобщи, че след разговорите Си Дзинпин е изразил готовност да разговаря лично с украинския президент Володимир Зеленски, а Макрон призова Пекин "да вразуми Русия".

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия. Планът включва апел за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отмяна на едностранните санкции, наложени без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

Китай разстла червения килим за Макрон, за да спре САЩ

Китай разстла червения килим за Макрон, за да спре САЩ

Не е ли дипломацията в един или друг момент малко ласкателство?