Китай изпрати новия си самолетоносач в Тайванския проток, съобщава министерството на отбраната на Тайван, тъй като кампанията за президентски избори на острова е в разгара си на фона на засиленото напрежение с Пекин, съобщава "Ройтерс".

Демократичен Тайван е заплашван от Китай, който го възприема като своя собствена провинция и е най-чувствителният и важен териториален въпрос на комунистическата партия. Китай заплашва да нападне, ако Тайван премине към официална независимост.

Тайван провежда президентски вот на 11 януари, а президента Цай Ингвен се надява да спечели преизбиране. Неведнъж е споменавала, че вижда Китай като заплаха и е предупреждение за избирателите.

Управляващата Демократична прогресивна партия на Цай е за независимост, въпреки че тя заяви, че иска да запази статуквото с Китай, но ще защитава тайванската сигурност и демокрация.

Китайският самолетоносач "Шандонг" отплава на север през протока, посочва тайванското министерство в кратко изявление, като добавя, че ударната група е придружена от фрегати

"Отговорност и задължение е двете страни от протока да поддържат мира и стабилността и да се стремят към благополучието на хората", се казва в изявление на президентския офис на Тайван. "Пекин трябва да поддържа мира и стабилността в пролива и в региона, до които не е лесно да се стигне."

Първият самолетоносач китайско производство влезе на въоръжение

Първият самолетоносач китайско производство влезе на въоръжение

Това е голяма крачка в усилията на държавата да се превърне в морска сила

Високопоставен служител на Тайван, запознат с планирането на сигурността, заяви, че този ход на китайския флот е последният опит на Пекин да се намеси на изборите в Тайван.

"Показвайки военни мускули, Китай се опитва да сплаши избиратели", заявява официалният представител, който отказа да бъде идентифициран.

"Пекин разбира, че това може да бъде меч с две остриета, но това, което притеснява Китай повече, е възможността за фиаско на прокитайските сили на изборите."

Китай би предпочел кандидата на основната опозиционна партия Гоминдан, който подкрепя по-силни връзки с Пекин. Говорителят на китайското правителство Ву Цян, по-рано в четвъртък заяви, че с новия самолетоносач всичко върви "гладко", но не коментира разполагането му.

"Той ще продължи да провежда учения и обучение и ще формира бойна способност. Ще обмислим цялостното му разгръщане в зависимост от ситуацията, нуждите и задачите", допълва той.

Самолетоносачът, вторият по големина в Китай, влезе в експлоатация от база в Южнокитайско море миналата седмица - голяма стъпка към амбициозната военна модернизация на страната.

Миналия месец самолетоносачът премина през Тайванския проток на път към "рутинни учения в Южнокитайско море", а Тайван изпрати кораби и самолети да наблюдават групата.

През януари президентът Си Дзинпин заяви, че Китай си запазва правото да използва сила, за да поеме Тайван под свой контрол, но ще се стреми да постигне мирно "обединение".

Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море

Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море

И изпрати ударна група със самолетоносач в Тайванския пролив