Китай е извиквал посланика на САЩ в Пекин, за да изрази пред него недоволството на страната от награждаването на Далай Лама с най-високото американско отличие, предаде Би Би Си.

Припомняме, в сряда Далай Лама получи златен медал от американския конгрес.
Посещението му и оказаните му почести предизвикаха остри реакцииот страна на Китай, за която той все още е сепаратист.

Според говорител на комунистическата страна САЩ „застрашително е подкопал" отношението си с Китай с награждаването на Далай Лама.

„Действието на Съединените щати е безсрамна намеса във вътрешните работи на Китай",каза говорителят на Външно министерство Лиу Джиянхау.

По думите му министерството е извикало американския посланик Клар Т Рандт, за да изрази „силното си недоволство от правителството на САЩ" по този въпрос.

Той призова САЩ да предприеме конкретни стъпки за да запази китайско-американските отношения.

Пекин отдавна е на мнение, че Далай Лама застрашава суверенитета на Китай с искането за автономия на Тибет.

Далай Лама живее в изгнание в Индия, откакто се противопостави на управлението на Китай през 1956 г.

Китайските власти официално заплашиха САЩ с влошаване и дори прекъсване на междудържавните им отношения.

По време на церемонията по награждаването на тибетския духовен лидер, президентът Джордж Буш заяви, че възраженията на Китай са опит да бъде контролиран Тибет и призова за промяна на отношението към Далай Лама.

Американският президент определи Далай Лама като „световен символ на мира и толерантността, добър водач за хората си, който успява да поддържа пламъка на вярата жив у тях".

„Америка не може да гледа спокойно как религията се погазва и да не се намесва", каза още американският президент.

За пръв път президент на Съединените щати се появява публично заедно с Тибетския духовен лидер в изгнание.

По време на церемонията Далай Лама още веднъж категорично заяви, че исканата от него "aвтономия на Тибет" няма за цел да доведе до една бъдеща независимост за Тибет и че няма скрити намерения към Китай.

Той изрази накратко и своята загриженостза световните проблеми свързани с природните ресурси, екологичното равновесие и нарастващата разлика между бедни и богати в световен мащаб, призовавайки всеки да направи каквото е по силите му в това отношение в името на благото на бъдещите поколения.

По-рано в сряда Буш заяви решението си да участва в церемонията по награждаването, казвайки, че Китай би трябвало да проведе разговори с Далай Лама.

"Винаги съм казвал на Китай, че религиозните свободи в държавата им са в интерес на собствената им нация",подчерта американският президент.

Демократи и Републиканци връчиха символа на Далай Лама за неговия принос за Световния мир и призоваха Китай да позволи завръщанетов Тибет на духовния лидер в изгнание.

Златният медал на Американския конгрес е бил връчван на Майка Тереза, Нелсън Мандела, Папа Йоан Павел Втории др. световно известни личности.