Китай намекна, че може да отмъсти на САЩ, след като президентът Джо Байдън подписа законодателство за укрепване на защитата на Тайван и законопроект за забрана на TikTok, ако неговият собственик, китайската технологична фирма ByteDance, не продаде приложението през следващата една година.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан призова в понеделник Съединените щати да не прилагат "отрицателните, свързани с Китай" части от законодателството. Думите му предаде "Ройтерс".

"Ако Съединените щати се придържат упорито към курса си, Китай ще предприеме решителни и силни стъпки, за да защити твърдо собствените си интереси за сигурност и развитие", подчерта Лин, без да дава подробности.

Припомняме, че Съединените щати са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия за Тайван дори при липсата на официални дипломатически връзки. Китай, който гледа на Тайван като на своя територия, многократно е настоявал за спиране на продажбите на оръжие.

Демократично избраното правителство на Тайван, което отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, приветства новото законодателство. Според Тайпе законодателството ще помогне за поддържането на сигурността в региона.

ByteDance не планира да продава TikTok

ByteDance не планира да продава TikTok

Твърда позиция на китайския собственик