ByteDance няма планове да продава TikTok, се казва в официалния акаунт на компанията в изявление, публикувано в Toutiao, медийна платформа, собственост на базираната в Китай фирма, цитирано от Ройтерс.

Информация, разпространявана по-рано твърдеше, че ByteDance проучва сценарии за продажба на бизнеса на TikTok в САЩ без алгоритъма, който препоръчва видеоклипове на потребителите на TikTok.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в сряда закон, който забранява TikTok в страната, ако неговият собственик ByteDance не се откаже от популярното приложение за кратки видеоклипове през следващите девет месеца до една година.

Воден от широко разпространените притеснения сред американските законодатели, че Китай може да има достъп до данните на американците и да ги наблюдава чрез приложението, законопроектът беше приет от Камарата на представителите на САЩ в събота.

"В продължение на години ние позволявахме на китайската комунистическа партия да контролира едно от най-популярните приложения в Америка, което беше опасно късогледо", каза сенатор Марко Рубио, "Новият закон ще изисква неговия китайски собственик да продаде приложението. Това е добър ход за Америка."

За радост на Вашингтон, ЕС взе на мушка Китай, очаква се отговорът на Пекин

За радост на Вашингтон, ЕС взе на мушка Китай, очаква се отговорът на Пекин

Инструменти, готови от десетилетие, влизат в употреба

Четиригодишната битка за TikTok, който се използва от 170 милиона души в Съединените щати, е само един фронт във войната за технологично и интернет превъзходство между Вашингтон и Пекин. Миналата седмица Apple каза, че Пекин му е наредил да премахне Meta Platforms, WhatsApp и Threads от неговия App Store в Китай заради опасения за националната сигурност на Китай.

Американският съюз за граждански свободи заяви, че забраната или изискването за продажба на TikTok ще "създаде тревожен глобален прецедент за прекомерен държавен контрол върху социалните медийни платформи. Ако Съединените щати сега забранят платформа, притежавана от чуждестранни граждани, това ще доведе до подобни мерки от други държави."

TikTok, който твърди, че не е споделял и няма да споделя потребителски данни от САЩ с китайското правителство, не коментира веднага, но каза на служителите, че бързо ще се обърне към съда, за да се опита да блокира законодателството.

Си Дзинпин предупреди Блинкън: Спри да бъдеш двуличен

Си Дзинпин предупреди Блинкън: Спри да бъдеш двуличен

Америка "говори едно, а прави друго", предупреди китайският лидер висшия американски дипломат