Китайските граждани изразиха шок, гняв и възмущение във връзка със смъртта на 39 души, открити в камион във Великобритания, за които се смята, че са китайски граждани, в случай, за който експерти подозират, че е свързан с трафик на хора.

Китайски официални лица заявиха днес, че все още работят за потвърждаване на самоличността на осем жени и 31 мъже, открити в задната част на хладилно ремарке в графство Есекс в сряда. Китайското посолство в Лондон уточни, че е в близък контакт с британската полиция.

39 тела открити в български камион в Англия
Обновена

39 тела открити в български камион в Англия

По-късно стана ясно, че камионът е с българска регистрация.

"Това е шокираща трагедия. Изразяваме дълбоките си съболезнования на семействата и приятелите на жертвите", посочиха от посолството пред китайските медии, като добавиха, че очакват британската страна да уважава жертвите и "да проведе цялостно и задълбочено разследване".

Днес китайските държавни медии разкритикуваха британските власти, че не са успели да предотвратят повторение на подобен зловещ сценарий, когато през 2000 г. 58 китайци бяха намерени мъртви в контейнер в Дувър, задушени до смърт.

Камионът в Есекс е на ирландка, регистриран и изкаран от България през 2017 г.

Камионът в Есекс е на ирландка, регистриран и изкаран от България през 2017 г.

Той е с българска регистрация, но не е влизал в България от 2 години

В редакционно заглавие "Обединеното кралство трябва да понесе отговорност" англоезичният китайски печатен официоз "Глобал таймс" пише: "Представете си какви щателни мерки биха предприели, ако десетки европейци загинат по същия начин? Нека попитам Великобритания и европейското правителство защо не успяха да избегнат подобна трагедия след трагедията в Дувър? Предприеха ли всички мерки за поправяне, които биха могли да предприемат?"

Прямият коментатор и редактор на "Глобал таймс" Ху Ксин написа в микроблога Weibo снощи: "Това не е първият път, в който това се случва", препращайки към жертвите от Дувър, както и когато най-малко 21 китайски мигранти се удавиха край бреговете на Великобритания през 2004 г.

Обиски на Острова по случая с 39-те тела в камион

Обиски на Острова по случая с 39-те тела в камион

Влекачът е бил без товар и е пътувал от Северна Ирландия. Вярва се, че Робинсън е взел ремаркето минути преди да бъде повикана Спешна помощ

Той пише: "Не знам дали тези инциденти са свързани със социалното управление на Обединеното кралство, но тези хуманитарни бедствия продължават да се случват във Великобритания... прост въпрос: защо тези бедствия винаги се случват във Великобритания, а не в Европа или Америка?"

Новината за жертвите от камиона доминираше дебата в китайските социални медии, с повече от 800 милиона гледания и 40 000 коментара. Новината окупира три от първите 10 най-обсъждани теми в Weibo, като интернет потребителите изразиха объркване и неверие.

39-те жертви в Англия са китайски граждани
Обновена

39-те жертви в Англия са китайски граждани

Няма коментар от полицията в югоизточното английско графство Есекс