Министърът на външните работи Ван И отправи искане към държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за ненамеса на САЩ в Зимните олимпийски игри, съобщава AP. Това е станало в телефонен разговор.

САЩ вече обявиха бойкот на Олимпийските игри, които ще се проведат в Пекин следващия месец, като този бойкот ще се изрази в отказ да се изпрати официална делегация на откриването на световното състезание, както се прави по традиция. Бойкотът е мотивиран като протест срещу задържането на милион мюсюлмани уйгури в северозападния регион Синдзян и нарушаване на човешките права в Китай.

Въпреки недоволството на Китай от решението на американските власти, това няма да засегне участието на американски спортисти.

"САЩ непрекъснато изразяват грешни думи и действия към Китай, предизвиквайки нови конфликти в отношенията между двете страни", каза Ван И.

Пекин ограничава продажбата на билети за олимпиадата

Пекин ограничава продажбата на билети за олимпиадата

Това действие се налага от усложнената пандемична обстановка

Пекин освен това протестира срещу призивите на Държавния департамент на САЩ да изтегли служителите на посолството и консулствата в Китай поради затягането на ограниченията. Още повече, Китай настоява за прекратяване на подкрепата на САЩ за самоуправляващия се Тайван.

Говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян заявява, че Китай има пълна готовност за справяне с всякакви чуждестранни провокации и ситуации в Азиатско-тихоокеанския регион, възникнали по време на Олимпиадата, се посочва още от AP.

Принципната позиция на САЩ заявява непризнаване претенциите от страна на Китай по отношение на стратегическото Южнокитайско море и запазване военното си присъствие в региона.

В изявление на Държавния департамент се посочва, че са обменени мнения за управление на стратегическия риск, здравната сигурност и изменението на климата, без да се посочват Олимпийските игри или Тайван, подчертава AP.

След телефонното обаждане е назначен Никълъс Бърнс за нов посланик на САЩ в Китай - позиция, която е незаета повече от година.