Премиерът на Китай Вън Дзябао заяви, че Пекин няма да защитава виновните за потопяването на южнокорейския военен кораб "Чеонан".

Правителството на Китай определя позицията си на основата на обективното и справедливо решение за истината и с уважение приемаме позицията на участващите държави и изводите на международното разследване, казва китайският премиер.

Международната общност очакваше Китай да се опита да заглади инцидента и да направи стъпки, макар и на недиректна подкрепа, на Пхенян.
Ситуацията около корвета „Чеонан", който потъна вследствие на торпедна атака на 26 март, стана основна тема на преговорите между китайския премиер и президента на Южна Корея Ли Мен Бак.

Преди две седмици станаха ясни изводите на международната комисия, разследваща инцидента, че причина за гибелта на 46-те моряци, както и за потъването на 1500-тонния военен кораб, е торпедна атака, най-вероятно от страна на севернокорейска подводница.

Властите в Пхенян обаче отрекоха категорично да се съпричастни с инцидента.

Представители на международната общност, в това число САЩ и ЕС, рязко осъдиха действията на Пхенян. Както Япония, така и Южна Корея наложиха санкции и ожесточиха наложените вече.

До този момент обаче Китай, отдавна съюзник на комунистическата Северна Корея, до този момент не направи каквито и да изявления относно поведението на КНДР и не прие официално резултатите от международното разследване. Единствените изявления, които бяха направени от Пекин бяха призиви за въздържаност.

Подобна позиция е разочарование за Южна Корея, която не веднъж вече призовава Пекин да направи избор между стереотипите от времето на Студената война и новата реалност на Китай като съвременна държава.

Последното изявление на китайския премиер може да се възприеме като внимателен опит на Пекин да измени своята позиция. И по-рано се очакваше един такъв завой именно по време на визитата на китайския премиер в Южна Корея.
Въпреки това надделява интересът на Китай за стабилност и спокойствие по границите си и нежелание да предизвика по никакъв начин Северна Корея.

И през тази седмица напрежението на корейския полуостров продължи да нараства, като в четвъртък Пхенян прекрати напълно сътрудничеството със Сеул и заплаши, че всеки южнокорейски кораб, който пресече границата между двете страни ще бъде унищожен.
Това означава, че Северна Корея няма да се съобразява със споразумението за предотвратяване на инциденти в граничните райони.

Само ден преди това Сеул също бе прекратил отношения и бе въвел икономически санкции за северната си съседка.