Китай обвини Австралия в истерия и параноя, след като премиерът Малкълм Търнбул се зарече да забрани външнополитическите дарения, за да ограничи външното влияние върху вътрешната политика, съобщава "Ройтерс".

Чужди сили правят "безпрецедентни и все по-усъвършенствани опити да въздействат върху политическия процес" в Австралия и света, изтъкна Търнбул пред журналисти в Канбера. Той се е позовал на "смущаващи информации за китайското влияние".

Обявлението дойде, след като нарастват опасенията, че Пекин може би разширява опитите си за мека сила в страната и след като отношенията между австралийските политици и китайското правителство стават все по-заядливи.

"Някои австралийски медии многократно изфабрикуваха новинарски истории за т. нар. китайско влияние и проникване в Австралия", изтъкнаха от китайското посолство в Австралия в изявление на английски, публикувано на сайта им.

"Тези информации, които бяха скалъпени от нищото и изпълнени с манталитета от времето на Студената война и идеологически пристрастия, отразяват типичната истерия и параноя срещу Китай", се допълва в изявлението.

В него се изтъква още, че "безотговорните коментари" на някои австралийски политици и правителствени служители разрушиха доверието между страните и че Китай категорично отхвърля всички твърдения.

Меката сила на Китай отново попадна на фокус през тази седмица, след като политик от опозиционната австралийска Лейбъристка партия беше понижен от правителството, след като е било установено, че е предупредил известен китайски бизнесмен и член на Комунистическата партия, че телефонът му е бил подслушван от австралийските специални служби.

През юни австралийски медии съобщиха за съгласувана кампания на Китай за "проникване" в австралийската политика за рекламиране на китайските интереси.

Австралия и съседна Нова Зеландия са сред около една трета от страните по света, които позволяват даването на чужди дарения на политически партии. Такива дарения са забранени в САЩ, Великобритания и няколко европейски страни.

Новото австралийско законодателство, създадено отчасти по пример от американския Закон за регистрация на чуждестранни агенти, ще криминализира чуждата намеса и ще изисква регистрация на лобисти, работещи за отделни страни, посочи Търнбул.