Китай обвини САЩ в "разпространяване на конспиративни теории и дезинформация", след като се завърна теорията, че коронавирусът е бил изпуснат от лаборатория в Ухан, като в същото време призова Вашингтон да отвори своите вирусологични съоръжения за проверка, информира "Франс прес".

Предвождан от САЩ, натискът се увеличава за ново разследване за произхода на COVID-19, след като мисията на Световната здравна организация (СЗО) в Китай, белязана от закъснения и преследвана от политически препятствия, върна неубедителни констатации.

САЩ призовават за прозрачно ново разследване на произхода на COVID

САЩ призовават за прозрачно ново разследване на произхода на COVID

Американските разузнавателни агенции проучват доклади

Институтът по вирусология в Ухан се завърна в светлината на прожекторите, след като информация в американското издание "Уолстрийт джърнъл", цитиращо американското разузнаване, посочва, че трима лабораторни служители там са били хоспитализирани през ноември 2019 г. със симптоми, подобни на коронавирус, месец преди първия деклариран случай на пандемията.

Вестникът също така твърди, че изследователи са събрали проби седем години по-рано от мина в Югозападен Китай, където миньори са се разболели от мистериозно заболяване от нов коронавирус, пренасян от прилепи.

Повтаряйки по-ранно отричане на информацията, говорителят на китайското външно министерство обвини САЩ, че "разпространяват конспиративни теории и дезинформация като лабораторен теч".

Теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория не може да бъде изключена

Теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория не може да бъде изключена

Това изтъкват водещи учени

Теорията, че вирусът убиец е изтекъл от китайска лаборатория, първоначално беше подхранена, наред с други, от администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Говорителят настоя, че било "неуважително" към разследването на СЗО да се съживява теорията и рискувало "подкопаване на глобалната солидарност за борба с вируса".

Откакто зарази първите си жертви в централния китайски град Ухан в края на 2019 г., патогенът порази почти всички страни по света, убивайки над 3,4 млн. души и удряйки тежко националните икономики.

"Ако САЩ наистина искат пълна прозрачност, тогава те трябва, както го направи Китай, да поканят експерти на СЗО да посетят САЩ и да разследват", добави говорителят на китайското външно ведомство.

"Отворете военната база Форт Детрик възможно най-рано и всички биологични лаборатории, които САЩ имат по целия свят", изтъкна той, визирайки американско изследователско съоръжение в Мериленд.

Дълго отлаганият доклад на екипа от международни експерти, изпратен до Ухан и техните китайски колеги, не направи категорични заключения относно произхода на пандемията.

Вместо това, ръководеният от СЗО екип заяви, че вирусът най-вероятно е прескочил от прилепи на хора чрез междинно животно.

Първоначално в експертния доклад се казваше, че теория, включваща изтичане на вируса от лаборатория, е "изключително малко вероятна".

След публикуването на доклада обаче, шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус настоя, че всички теории оставали на масата.

СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, вероятно не е тръгнал от Ухан или лаборатория
Обновена

СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, вероятно не е тръгнал от Ухан или лаборатория

Вероятно вирусът се е прехвърлил от животни, но до момента не е установен източникът