Китайският външен министър Ван И отхвърли международните критики за положението с правата на човека в страната му по отношение на мюсюлманското малцинство след среща с германския си колега Хайко Маас в Берлин, съобщава ДПА.

Информациите за лагери и задържани мюсюлмани в северозападните райони на Китай са лъжи и фалшиви новини, изтъкна Ван след двучасови разговори с Маас в германската столица.

Китай клейми "лъжите" на САЩ за отношението му към уйгурите

Китай клейми "лъжите" на САЩ за отношението му към уйгурите

"САЩ не само са суперсила, но и голям лъжец и голям разпространител на лъжи"

Китайският първи дипломат също така отговори и на критиките относно политиката на Китай спрямо Хонконг, като подчерта принципа на ненамеса във вътрешните работи на други страни.

През септември Маас се срещна с Берлин с Джошуа Вон, един от лидерите на движението за демокрация в полуавтономния район, който беше предаден от Великобритания на Китай през 1997 г.

Срещата доведе до влошаване на отношенията между Пекин и Берлин, като Ван отмени среща с Маас, насрочена за октомври.

Китай предупреди САЩ и ООН, че критиките за уйгурите са вредни

Китай предупреди САЩ и ООН, че критиките за уйгурите са вредни

Пекин е гневен на 23 държави в ООН, водени от САЩ и Запада, и е подкрепен от 54 държави, водени от Русия и Беларус

Имайки предвид конкретно мюсюлманското малцинство в Китай, Маас отбеляза, че въпросът е повдигнат в разговорите му с Ван. "Работим на основата на това, че прозрачността ще бъде най-подходяща за справяне с този проблем", изтъкна германският първи дипломат.

Международната правозащитна организация Human Rights Watch изчислява, че до 1 милион от около 13 млн. мюсюлмани в китайската северозападна провинция Синцзян са задържани в лагери за превъзпитание, като повечето от тях са уйгури.

Разкриха как Китай "промива мозъците" на уйгурите в затворите

Разкриха как Китай "промива мозъците" на уйгурите в затворите

Тежки репресии срещу мюсюлманите