Китайският пратеник в ООН предупреди за търговските преговори с Вашингтон, след като САЩ се присъединиха към други 22 държави в ООН с критики към Пекин заради задържането на етнически уйгури и други мюсюлмани, но е подкрепен от 54 държави, съобщава "Гардиън".

Китай е широко осъждан за създаването на лагери в западния регион на Синдзян, които описва като "центрове за професионално обучение", за борба с екстремизма и да се дадат на хората нови умения. ООН коментира, че поне милион уйгури и други мюсюлмани са задържани.

Въпреки това китайският посланик в ООН Жан Юн заяви: "Трудно е да си представим, че от една страна се опитваш да търсиш търговска сделка, от друга страна използваш всякакви въпроси, особено въпроси, свързани с правата на човека, за да обвиняваш други."

Китай осъжда санкциите на САЩ срещу компании заради уйгурите

Китай осъжда санкциите на САЩ срещу компании заради уйгурите

Съветва американците да спрат да се бъркат във вътрешни работи и чужди интереси

Той допълва, че е имало "напредък" в търговските преговори, но относно критиките на САЩ: "Не мисля, че е полезно за добро решение на въпроса с търговските преговори."

Жан определя обвиненията срещу Пекин като неоснователни и "груба намеса във вътрешните работи на Китай и умишлената провокация".

Американските и китайските преговарящи работят за завършване на текста на временно търговско споразумение между Тръмп и Си Дзинпин, което трябва да бъде подписано на срещата на върха за Азиатско-Тихоокеанския икономически форум за сътрудничество в Чили, започващ на 16 ноември.

Служител на американската администрация заяви, че може да не приключат навреме за подписване в Чили, но това не означава, че споразумението отпада.

Китай скастри Европейския парламент, връчил наградата "Сахаров" на "терорист"

Китай скастри Европейския парламент, връчил наградата "Сахаров" на "терорист"

Връчването на наградата на Тохти било "проблематично"

На въпрос дали изявлението, критикуващо Китай, може да повлияе на търговските преговори, Кели Крафт, посланикът на САЩ в ООН, отговори: "Бих застанала тук независимо дали е Китай или който и да е, където и да има нарушения на правата на човека, ние ще сме тук в защита на страдащите."

Британският посланик в ООН Карън Пиърс представи съвместно изявление пред комисията по правата на човека на Общото събрание на ООН от 23 държави, включително САЩ, Австралия, Канада, Франция, Германия, Япония, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция.

"Призоваваме китайското правителство да спазва своите национални закони и международни задължения и ангажименти за зачитане на правата на човека, включително свободата на религията или убежденията, в Синдзян и в цял Китай", допълва Пиърс.

Групата от държави иска от Китай спешно прилагане на препоръки от независими експерти на ООН относно ситуацията в Синдзян, "включително чрез въздържане от произволно задържане на уйгури и членове на други мюсюлмански общности".

Освен това те призоваха страните да не изпращат обратно бежанци или търсещи убежище, ако са заплашени от преследване.

Китай: Пенс е арогантен, речта му е пълна с лъжи и предразсъдъци

Китай: Пенс е арогантен, речта му е пълна с лъжи и предразсъдъци

САЩ да си гледат собствените проблеми, моралът и доверието отдавна са изчезнали

Отделно посланикът на Беларус в ООН Валентин Рибаков се обърна към комисията от името на 54 държави, включително Китай, Пакистан, Русия, Египет, Боливия, Демократична република Конго и Сърбия.

Той похвали уважението и защитата на правата на Пекин, докато се бори с тероризма и дерадикализацията в Синдзян, и ангажиментът за откритост и прозрачност, като кани дипломати, журналисти и служители в региона.

"Сега, безопасността и сигурността се върнаха в Синдзян и основните права на хората от всички етнически групи там са защитени. Ние приветстваме забележителните постижения на Китай в областта на правата на човека", обяснява Рибаков.

"Защитавай честта на Китай": Пекин оповести нови насоки за морал на поданиците

"Защитавай честта на Китай": Пекин оповести нови насоки за морал на поданиците

Зове поданиците да бъдат честни и учтиви и да бъдат цивилизовани