Китай никога няма да приеме "неоснователните обвинения", отправени срещу него на срещата на върха на НАТО тази седмица във Вашингтон.

Това заяви министърът на външните работи Ван И на нидерландския си колега по време на телефонен разговор, съобщава "Ройтерс".

Китай е готов да поддържа контакт с НАТО на "равна основа" и да провежда обмен на базата на взаимно уважение, като поиска от военния алианс нито да се намесва във вътрешните му работи, нито да оспорва неговите интереси.

Китай и страните от НАТО имат различни политически системи и ценности, но това не трябва да е причина НАТО да "подстрекава конфронтация с Китай".

Китай предупреди НАТО да не създава хаос в Азия, както в Европа

Китай предупреди НАТО да не създава хаос в Азия, както в Европа

Ден, след като Алианса определи Китай като "решаващ фактор" за войната в Украйна

"Правилният начин е да засилим диалога, да подобрим разбирателството, да изградим основно взаимно доверие и да избегнем стратегически грешни изчисления", каза Уанг в телефонния разговор в четвъртък.

В четвъртък Китай разкритикува декларацията от срещата на върха на НАТО, която го описва като "решителен фактор" за военните усилия на Русия в Украйна, като пристрастна и "сееща раздори".

Говорителят на външното министерство каза, че "раздухването" от страна на НАТО на отговорността на Китай за кризата в Украйна "идва със злонамерени намерения".

Китай желае да установи близки връзки с новото нидерландско правителство и да води всестранен диалог.

Той добави, че Китай вярва, че Нидерландия ще насърчи Европейския съюз да гледа на Китай обективно и рационално и да играе конструктивна роля в поддържането на здравословно и стабилно развитие на отношенията между Китай и ЕС.

Срещата на върха на НАТО заяви, че Пекин продължава да поставя системни предизвикателства пред Европа и сигурността.

Миналата седмица Европейският съюз (ЕС) потвърди, че ще наложи мита до 37,6% върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай, ход, който засили търговското напрежение с Пекин.

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Целта е защита на европейските производители от нелоялна конкуренция

Освен това се съобщава, че Европейската комисия (ЕК) също е започнала да агитира полупроводниковата индустрия в региона за нейните възгледи относно разширеното производство в Китай на компютърни чипове от по-старо поколение.

Тази седмица китайски войски пристигнаха в Беларус за съвместни учения, близо до границата с Полша. Говорителят на външното министерство описа съвместното обучение като нормална военна операция, която не е насочена към конкретна държава.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин присъстваха на среща на лидери или висши служители от 10-те държави от ШОС в Казахстан, на която Путин повтори искането си Украйна да изтегли войските си от частите на страната, окупирани от руските сили. Украйна твърдо отхвърли това, както и китайското предложение за мир, в което не се споменава връщането на украинска територия на правителството в Киев.