Няма смисъл блокът да налага ограничения върху високотехнологичния износ и след това да се оплаква от търговския дефицит, каза в сряда говорителят на външното министерство Ван Венбин, цитиран от Политико.

Пекин отхвърли оплакването на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно търговския дефицит на ЕС срещу Китай, ден преди нейната среща на върха с китайския президент Си Дзинпин.

ЕС носи отговорност за търговския дисбаланс, тъй като спря износа за Китай, каза в сряда говорителят на външното министерство Ван Венбин, отговаряйки на призива на фон дер Лайен към Китай да отвори достъп до своя пазар.

"Ако ЕС, от една страна, наложи строги ограничения върху високотехнологичния износ, а от друга се надява рязко да увеличи износа за Китай, страхувам се, че това няма смисъл", каза Ван на редовна пресконференция.

Коментарът на Ван изглежда се отнася до ограничения върху износа на най- модерните литографски инструменти, направени от лидера на нидерландския пазар ASML, които се използват за отпечатване на най-мощните компютърни чипове.

Той добави, че част от печалбите, генерирани от китайските търговски излишъци, се печелят от европейски компании, които работят там. Една трета от производството на компании от ЕС в Китай е изнесено обратно в ЕС.

"Текущото състояние на търговията между Китай и ЕС е резултат от макроикономическата среда, международните търговски условия и промишления състав на двете страни", каза Ван. "Търговските данни не са в състояние да отразят дела на интересите между Китай и ЕС в светлина на интегрираните глобални промишлени вериги и вериги за доставки."

Фон дер Лайен във вторник каза , че европейските лидери "няма да толерират дисбаланс в търговията в дългосрочен план".

През месеците преди срещата на върха, насрочена за четвъртък, служители на ЕС изтъкваха търговския дефицит с Китай, който се е удвоил за две години до рекордните 390 милиарда евро през 2022 г.

Италия напусна китайската инициатива "Един пояс, един път"

Италия напусна китайската инициатива "Един пояс, един път"

Рим е уведомил Пекин за решението преди три дни