Китай обмисля да затвори консулството на САЩ в град Чънду, разположен в югозападната част на страната, съобщава South China Morning Post, позовавайки се на анонимни източници.

Освен този в Чънду, в континентален Китай има още четири американски консулства: в Гуанджоу, Шанхай, Шънян и Ухан, заедно с генерално консулство в Хонконг и Макао. Дипломатическият обект на САЩ в Ухан също е в процес на разглеждане за закриване от китайските власти според по-рано появила се информация.

САЩ затвориха консулството на Китай в Хюстън

САЩ затвориха консулството на Китай в Хюстън

САЩ дадоха 72 часа на Китай да затвори консултството си в Хюстън

Американското консулство в Чънду отвори врати през 1985 г. и е стратегически важно, тъй като обхваща югозападния регион на страната, включително провинциите Съчуан, Юнан, Гуейджоу, автономния регион Тибет и Чунцин.

Вашингтон нареди вчера затварянето на китайското консулство в Хюстън заради "защита на интелектуалната собственост и личната информация", докато американският президент Доналд Тръмп намекна, че подобни мерки могат да бъдат предприети и срещу други китайски дипломатически представителства. От своя страна Пекин отхвърли твърденията на САЩ, определяйки ги като "безпочвени измислици".

САЩ посочиха мотивите за решението да затворят мисията на Китай в Хюстън

САЩ посочиха мотивите за решението да затворят мисията на Китай в Хюстън

Ние наредихме на Китай да затворят генералното консулство в Хюстън

Посолството на Китай в САЩ определи американските действия като "политическа провокация" и призова Вашингтон да "отмени незабавно" решението.

Говорителят на китайското външно министерство написа в "Туитър", че Китай "със сигурност ще реагира с твърди контрамерки".

Китайските държавни медии коментират днес, че заповедта на американското правителство към Китай да затвори консулството си в Хюстън е опит да обвинява Пекин за провалите на САЩ преди президентските избори през ноември.

Официозният англоезичен вестник China Daily определя затварянето на китайското консулство в Хюстън като "нов гамбит в опита на американската администрация да обрисува Китай като злонамерен актьор на световната сцена и по този начин да го превърне в незаконен за международната общност".

"Този ход показва, че изоставайки от опонента си за президентските избори в социологическите проучвания... американският лидер тръгва ва банк в опитите си да представи Китай като агент на злото", се казва още в статията.