На британската телевизия BBC World News ѝ е било забранено излъчването в Китай, съобщи китайската държавна англоезична телевизия CGTN.

Националната администрация за радио и телевизия на Китай е посочила, че лицензът на BBC за излъчване е бил отнет заради тежки нарушения, извършени в информациите на телевизията, свързани с Китай.

Великобритания отне лиценза на китайската държавна телевизия CGTN

Великобритания отне лиценза на китайската държавна телевизия CGTN

Телевизията е англоезична

Уточнява се, че Би Би Си по-конкретно била нарушила разпоредбите на медийните регулации в страната, изискващи новинарските репортажи да бъдат "верни и безпристрастни".

Според китайския регулатор, цитиран от агенция "Синхуа", британската телевизия подкопавала националните интереси на Китай и "етническата солидарност" със своите действия.

Правителството на Великобритания преди дни отне лиценза CGTN за излъчване. Причината беше, че China Global Television Network Corporation, която контролира CGTN, не може да притежава лиценза, тъй като се контролира от Китайската комунистическа партия.

По-рано китайските власти обвиниха Би Би Си, че разпространявали "фалшиви новини" с отразяването си относно COVID-19 пандемията в страната и настояха телевизията да се извини. Пекин по-конкретно се противопостави на твърденията, че е прикрил истинския мащаб на заразата през първите седмици.

Би Би Си отхвърлиха всички обвинения на Пекин и настояха, че не проявяват "идеологически пристрастия", както твърди китайското външно министерство.

"Ние отстояваме нашето точно и честно информиране за събитията в Китай и напълно отхвърляме тези безпочвени обвинения за фалшиви новини или идеологически пристрастия", се изтъква в изявлението на Би Би Си.