Китайска полиция работи в отдалечената островна страна Кирибати - съседна на Хавайските острови в Тихия океан, с униформени служители, участващи в обществената полиция и програма за база данни за престъпления. Това съобщиха официални представители на Кирибати пред "Ройтерс".

Кирибати не е обявила публично полицейското споразумение с Китай, което идва в момент, когато Пекин подновява усилията си за разширяване на връзките в областта на сигурността на тихоокеанските острови в засилващо се съперничество със Съединените щати.

Кирибати - страна със 115 000 жители, се смята за стратегическа, въпреки че е малка, тъй като е сравнително близо до Хаваите и контролира една от най-големите изключителни икономически зони в света, обхващаща над 3,5 милиона квадратни километра от Тихоокеанския регион. На територията ѝ е разположена японска сателитна станция за проследяване.

Действащият полицейски комисар на Кирибати Йери Аритиера заяви, че китайската полиция на острова работи с местните органи на реда, но няма китайски полицейски участък.

"Екипът на китайската полиция работи с полицейската служба на Кирибати - за подпомагане на програмата за обществена полиция и бойните изкуства (тай чи) кунг-фу, а ИТ отделът подпомага нашата програма за база данни за престъпления", уточни той.

Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност

Това съобщи говорителят на китайското външно министерство

По думи на Аритиера Кирибати е поискала полицейска помощ от Китай през 2022 г.

Усилията на Китай да сключи общорегионално споразумение за сигурност и търговия в региона, където той е основен инфраструктурен кредитор, бяха отхвърлени от Форума на тихоокеанските острови през 2022 г.

Китайска полиция обаче бе разположена на Соломоновите острови от 2022 г., след като двете държави подписаха тайно споразумение за сигурност, разкритикувано от Вашингтон и Канбера като подкопаващо регионалната стабилност.

Експертът по въпросите, свързани с Тихия океан, от Австралийския национален университет Греъм Смит посочи, че Китай се стреми да разшири обхвата си върху китайската диаспора и полицията играе ролята на "много полезни очи и уши" в чужбина.

"Става въпрос за извънтериториален контрол", изтъкна той. Китайската полиция ще "следи и вътрешната политика на Кирибати и нейните дипломатически партньори".

Аритиера отбеляза, че китайската полиция не е участвала в сигурността на китайските граждани на острова, а източник от китайското посолство отрече да има китайски полицейски участък.

Миналия месец посланикът на Китай в Австралия заяви, че Китай има стратегия за създаване на полицейски връзки с тихоокеанските островни държави, за да помогне за поддържането на социалния ред, като това не трябва да безпокои Австралия.

Китай няма да има военна база на Соломоновите острови

Китай няма да има военна база на Соломоновите острови

Согаваре не оповести подробности за споразумението за сигурност с Китай

Кирибати се преориентира от Тайван към Пекин през 2019 г., като президентът Танети Маамау насърчи китайските инвестиции в инфраструктура. Тази година в страната ще се проведат национални избори.

Китай построи голямо посолство на главния остров и изпрати селскостопански и медицински екипи. Той също така обяви планове за възстановяване на американска военна писта от Втората световна война на остров Кантон в Кирибати, което предизвика безпокойство във Вашингтон.

На свой ред Папуа Нова Гвинея - най-голямата тихоокеанска островна страна, заяви по-рано този месец, че няма да приеме предложението на Китай за полицейска помощ и технология за наблюдение, след като новината, че води преговори за полицейско споразумение с Пекин предизвика критики от страна на традиционни партньори по сигурността - Съединените щати и Австралия.