Китай заплаши с прилагане на смъртно наказание "в крайни случаи за упоритите сепаратисти", подкрепящи независимостта на Тайван, което засилва натиска, въпреки че китайските съдилища нямат юрисдикция на демократично управлявания остров, предава Ройтерс.

Китай, който разглежда Тайван като своя територия, не крие неприязънта си към президента Лай Чинг-те, който встъпи в длъжност миналия месец, като го нарича "сепаратист". След неговото встъпване в длъжност Китай проведе военни учения.

Тайван се оплака от модел на засилен китайски натиск след победата на Лай на изборите през януари, включително чести военни учения, търговски санкции и изпращане на патрули на бреговата охрана около контролирани от Тайван острови близо до Китай.

Новите насоки предвиждат китайските съдилища, прокуратури, обществени и държавни органи за сигурност да "наказват строго упоритите сепаратисти, работещи за разцепление на страната и подбуждане към сецесионни престъпления в съответствие със закона и решително да защитават националния суверенитет, единството и териториалната цялост", според китайската държавна агенция Синхуа.

Насоките се издават в съответствие със съществуващите закони, включително антисецесионния закон от 2005 г., който дава правно основание за военни действия срещу Тайван, ако се отцепи или изглежда, че ще го направи.

Елиминирането на Тайван - национална кауза на Китай според Тайпе

Елиминирането на Тайван - национална кауза на Китай според Тайпе

Президентът на острова отхвърля пораженчеството

Сун Пинг, официален представител на китайското Министерство на обществената сигурност, заяви, че максималното наказание за "престъплението сецесия" е смъртното наказание. "Острият меч на законовото действие винаги ще виси високо", каза тя.

Съветът по въпросите на континенталната част на Тайван в петък осъди хода на Пекин, призовавайки своите хора да не се поддават на заплахи от Китай. "Пекинските власти абсолютно нямат юрисдикция над Тайван и така наречените закони и норми на китайските комунисти нямат обвързваща сила върху нашия народ. Правителството призовава гражданите на страната ни да бъдат спокойни и да не се чувстват заплашени или уплашени от Китайската комунистическа партия", се казва в изявление.

Висши тайвански служители, включително неговият президент, не посещават Китай.

Тайван не търси война с Китай и залага на отбраната

Тайван не търси война с Китай и залага на отбраната

Пекин бил този, който създава проблеми и провокира напрежението в Тайванския проток