Китай подкрепя инициативата на руския президент Владимир Путин за провеждане на среща на върха през 2020 г. на лидери на държави, които са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Това съобщи в петък официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин, като нейното съобщение е публикувано на официалния уебсайт на китайското външно министерство и цитирано от ТАСС.

"В момента нестабилността и несигурността в международните отношения нарастват, а мултилатерализмът и ролята на ООН са изправени пред очевидни предизвикателства". поддържайте връзка и координирайте с Русия и други постоянни членове на Съвета за сигурност."

"Китай подкрепя инициативата на Русия да проведе среща на върха на най-високото ниво на държавите - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и е готов да поддържа връзка и да се координира с Русия и други постоянни членове на Съвета за сигурност."

Пентагонът пренасочва и размества войски по света, отговаря на Русия и Китай

Пентагонът пренасочва и размества войски по света, отговаря на Русия и Китай

Експерти обясняват, че усилията са закъснели, предвид военния напредък на Китай

Вчера президентът на Русия предложи пред Световния форум за Холокоста, през 2020 г. да се проведе среща на върха на лидерите на Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания.

Според него страните основатели на ООН могат и трябва да дадат пример за запазване на мира.

Путин счита, че срещата на върха може да се проведе навсякъде по света, където ще бъде удобно за всички.

Той увери, че Русия е готова за такъв сериозен разговор и възнамерява незабавно да изпрати подходящи послания до лидерите.

Путин смята, че провеждането на среща през 2020 г., когато се навършват 75 години от края на ВСВ и основаването на ООН, е важно и символично.

Гутериш: Четири конника на апокалипсиса заплашват света

Гутериш: Четири конника на апокалипсиса заплашват света

"Нашият свят се приближава до точка, след която няма връщане назад"