Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър коментира, че тази година може да започне дългоочаквано разместване и пренасочване на войски по света като част от усилията на Пентагона да отговори на предизвикателствата на Китай и Русия, съобщава "Ройтерс".

Еспър заяви, че не желае да поставя точни дати времеви период за приключването на така наречения "преглед на цялата отбрана", който се очаква да задейства тези движения на войските.

САЩ тества нова военна стратегия срещу суперсили в индо-тихоокеанския регион

САЩ тества нова военна стратегия срещу суперсили в индо-тихоокеанския регион

Противодейства на Русия и Китай и "вдъхновява близки съюзници и партньори"

"Ако трябва да сложа крайна дата (на прегледа), искам да се уверя, че сме в някакъв вид по-добра позиция до началото на следващата фискална година. Така че искам да се движим сравнително бързо", обясни той.

Еспър направи своите коментари по време на пътуване до Маями, когато започна преглед на военните мисии в Латинска Америка, част от обширен глобален преглед на разполаганията, който се надява да му позволи да пренасочи повече сили в Азия и да прибере други обратно в САЩ от чужбина.

Много експерти обясняват, че усилията са закъснели, предвид военния напредък на Китай през последните две десетилетия, тъй като Америка се съсредоточи върху антитерористичните операции в Ирак, Афганистан, Сирия и на други места.

Армията на САЩ оценява необходимостта от разполагане на тактически групи в Европа

Армията на САЩ оценява необходимостта от разполагане на тактически групи в Европа

Пентагонът разполага тактически групи в Азиатско-Тихоокеанския регион

Все пак, в момент на засилено напрежение с Иран и подкрепяните от Иран групировки, не е ясно колко голяма промяна може да се очаква, особено в изборна година.

Прегледът се следи отблизо от привържениците на военните ангажименти на САЩ в Латинска Америка и Африка - две от обикновено най-лошите места за американските военни.

Сесиите за преглед на Африка, някои от които са предвидени за петък, предизвикват очаквания в Пентагона за поне скромно намаляване на американските войски в Западна Африка, където много американски служители са загрижени за нарастващата сила на ислямистките бойци. Не са взети решения.

САЩ разполагат бомбардировачи B-52 в Индийския океан

САЩ разполагат бомбардировачи B-52 в Индийския океан

В понеделник Пентагонът е издал заповед шест бомбардировач B-52 да бъдат разположени в Диего Гарсия

Значително намаление на американските сили към американското южно командване, може да се усети бързо. Разгръщането на САЩ в Латинска Америка за дейности като обучение често се измерва в десетките, вместо в хилядите, които се движат към и извън Близкия изток.

Еспър се опитва да реши всички проблеми, докато е на посещение в базирания в Маями щаб на Южното командване.

"Всички винаги приемат, че когато говорим за прегледи, това означава намаляване. Не е задължително", коментира той.

НАТО разполага с дронове, способни да надзърнат надълбоко в Русия

НАТО разполага с дронове, способни да надзърнат надълбоко в Русия

Тези дронове давали на НАТО уникално преимущество пред Русия и Китай

"Това е едно от понятията, които се опитвам да променя ... Макар че може да означава определяне на размера, това също може да означава добавяне на сили в регион, ако имаме нужда от тях."

Тъй като американските военни се стремят по-агресивно да се справят с Китай, Южното командване твърди, че Латинска Америка трябва да бъде централна част от тези усилия.

Китайските кораби в пристанищата са със 70% повече през последните 5 години в региона, а Пекин увеличава продажбите на оръжие, инвестициите в инфраструктура и търговията със страни от Латинска Америка, според американските военни данни.

В Русия наблюдават внимателно за ракети с малък и среден обсег в Япония

В Русия наблюдават внимателно за ракети с малък и среден обсег в Япония

Споразумението Вашингтон-Токио навършва 60 г. и може да породи нови усложнения

Южното командване отчита 615 милиона долара от продажби на китайско оръжие само за Венецуела през последното десетилетие.

Все пак не е ясно дали тези аргументи ще окажат влияние върху ръководството на Пентагона, което вижда подобни тенденции в световен мащаб.

Американски служител, говорейки при условие за анонимност, отбелязва, че в Южното командване е имало други кръгове от съкращения и реприоритизации.

"Само като виц, преди 10 години, ако бяхте дошли тук за разузнаване, имахме разузнавателен отдел за Колумбия, отдел от анализатори, разработващи Колумбия. В момента имаме двама анализатори", заяви официалният представител.

По-малко анализатори по някои въпроси и изместване на фокуса към нарастващите предизвикателства от Русия и Китай означава, че "поемаме риск в редица области, за да отговорим на настоящото предизвикателство", допълва официалният представител. 

Русия предупреди, че НАТО се готви за мащабен конфликт

Русия предупреди, че НАТО се готви за мащабен конфликт

Русия отново тества Су-57 в Сирия и се похвали, че превъзхожда западните си колеги