Увеличаването на военната активност и честите учения на силите на НАТО в Балтийските страни и Черно и Балтийско море показват целенасочена подготовка на съюза за мащабен военен конфликт, заяви началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валери Герасимов, съобщава РТ.

"В балтийските страни и Полша, във водите на Черно и Балтийско море, военната активност се засилва, интензивността на военните учения на блока се увеличава. Техните сценарии сочат целенасочената подготовка на НАТО за въвеждане на силите си в мащабен военен конфликт". 

Той обяснява, че от 2016 г. държавите на Алианса увеличават разходите за отбрана със 130 милиарда долара и планират да увеличат военните разходи с още 400 милиарда долара до 2024 година. Освен това Герасимов допълва, че НАТО реши да милитаризира космоса.

НАТО отчита безпрецедентна активност на руски подводници през 2019 г.

НАТО отчита безпрецедентна активност на руски подводници през 2019 г.

Алиансът модернизира системите срещу подводници и засилва патрулите

Както отбелязват в Генералния щаб, Западът в същото време продължава да представя Русия като "заплаха за мира".

"Всяка стъпка на Русия в областта на осигуряване на нейната военна сигурност, всяко планирано и прозрачно събитие за изграждане на армия и флот, всяко учение е ясно представено от западни пропагандисти и фалшиви медии  като "заплаха за мира", подчертава Герасимов.

Той също изрази загриженост, че подобна позиция ще увеличи напрежението по линията на контакт между Русия и НАТО, и призова за подновяване на сътрудничеството, за да се избегнат опасни инциденти във военната сфера.

По-рано участниците в срещата на върха на НАТО в Лондон нарекоха основната заплаха "агресивни действия" на Русия.

Владимир Путин от своя страна заяви, че разширяването на НАТО и развитието на военната инфраструктура на алианса на руските граници може потенциално да представлява заплаха за сигурността на страната.

САЩ праща повече разрушители и войници във ВМС база в Испания

САЩ праща повече разрушители и войници във ВМС база в Испания

Пентагонът увеличава с 50% военното си присъствие в Рота, Кадис

Руските военни отново тестват своите изтребители пето поколение Су-57 в сирийското небе, според Генералния щаб на руските въоръжени сили. Този самолет е един от новите продукти на руската отбранителна промишленост. Първият сериен изтребител трябва да бъде пуснат на служба в армията на страната преди края на тази година, съобщава "Газета.ру".

Руското министерство на отбраната многократно е тествало многофункционалния изтребител от пето поколение Су-57 в Сирия, заяви началникът на Генералния щаб Валери Герасимов в разговор с чуждестранни военни аташета. Според него всички планирани задачи са завършени успешно.

Общо 139 модерни самолета са получили въздушни части и военни части през годината. Началникът на Генералния щаб подчерта, че днес се планират сили с общо предназначение.

НАТО нарече руския изтребител Су-57 Felon ("престъпник")

НАТО нарече руския изтребител Су-57 Felon ("престъпник")

Подобно обозначение се ползва за техника на евентуалния противник

"Опитът от последните въоръжени конфликти и по-специално операцията за борба с терористите в Сирия даде нов тласък за подобряване на системата за унищожаване на огъня на противника", отбеляза Герасимов. Според него, за да се повиши ефективността в Русия, те обръщат специално внимание на разработването на високо прецизни оръжия за далечни разстояния на въздушни, морски и сухопътни бази.

Изтребителят от пето поколение Су-57 е предназначен да унищожава всички видове въздушни и наземни цели. Той има свръхзвукова крейсерска скорост на полета, въоръжение в корпуса и радиопоглъщащо покритие, което осигурява слаба видимост. Самолетът се характеризира и с повишена маневреност. Министерството на отбраната твърди, че поради тези фактори и съвременните средства за унищожаване, Су-57 превъзхожда западните си колеги.

За първи път изтребител излетя през 2010 година. Руските военни вече са поръчали 76 самолета. Първият производствен самолет трябва да влезе във въоръжените сили преди края на тази година.

"САЩ ще завиждат": В Китай говорят за предимствата на руския Су-57

"САЩ ще завиждат": В Китай говорят за предимствата на руския Су-57

"САЩ могат да завиждат на неговите характеристики и боеспособност"