Китайското правителство предупреди Тайван, че върви към катастрофа, след като тайванският президент Цай Ингвен, която през през януари ще се бори за преизбиране заяви, че работи за независимостта на острова, червена линия за Пекин, съобщава "Ройтерс".

Цай избра бившия премиер Уилям Лай за свой кандидат за вицепрезидент в неделя, в същия ден, Китай изпрати самолетоносач през Тайвански проток, ход, който Тайпе определи като опит за сплашване.

Въпросът за официалната независимост на Тайван е в светлината на изборите откакто Лай се присъедини към Цай. Китай смята Тайван за част от своята територия и многократно предупреждава, че ще използва сила при нужда.

В понеделник Лай повтори, че е "реалистично работи за независимостта на Тайван" и обяснява, че Тайван вече е суверенна държава.

Китайското управление по въпросите на Тайван заяви, че двете страни на Тайванския проток принадлежат на един Китай и че "обединението" на страната е нещо, което никоя сила на света не може да спре.

"Независимостта на Тайван е задънена улица и тя само ще доведе до сериозна катастрофа за Тайван. Със сигурност ще се противопоставят всички китайци, включително и тайванските патриоти".

Тайван осъди "еднопартийната диктатура" на Китай

Тайван осъди "еднопартийната диктатура" на Китай

Държавата е заплаха за мира и се опитва да намери извинение за военната си експанзия

Чиу Чиу-чен, заместник-ръководител на Тайванския съвет по континентални въпроси, заяви, че Тайван никога не е бил част от Китайската народна република, и призова Китай да не се намесва в избора на Тайван.

"23 милиона души в Тайван са мъдри и ще демонстрират твърдата воля за защита на техния суверенитет чрез демократични средства", обяснява той пред репортери в Тайпе.

Демократичната прогресивна партия  - ДПП на Цай и Лай се застъпва за официалната независимост. Но Цай заяви, че не търси промяна на статуквото с Китай, в което Тайван не се стреми нито към официална независимост, нито да бъде част от Китайската народна република.

Относно подкрепа за официалната независимост на Тайван, Цай обясни, че това е въпрос, на който тя е отговаряла преди, и че Тайван вече е суверенна и независима държава.

Когато Лай описа себе си в парламента миналата година, докато бе премиер на Тайван, като "работник за независимостта на Тайван", китайският "Глобал таймс" заяви, че Пекин трябва да издаде международна заповед за арест.

Основният опонент на Цай, Хан Куо-ю от Китайската приятелска партия Гоминдан, определи официалната независимост като по-лоша от сифилис. Забележките на Цай и Лай, че Тайван вече е независима държава, са еквивалентни на "отворена задна врата" за официална независимост.

Синът на бившия президент на Тайван Чен Шуи-биан, съветник на ДПП в южния град Каосюн, се изкачи на най-високата планина в Тайван тази седмица и постави снимки на страницата си във Facebook, на която държи знаме: "Аз съм тайванец. Отстоявам независимостта на Тайван."

Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море

Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море

И изпрати ударна група със самолетоносач в Тайванския пролив