Китай разработва балистична ракета с въздушно изстрелване на базата на DF-21D за нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N (най-новата модификация, базирана на съветския Ту-16), съобщава информационният портал "Сина", цитиран от ТАСС.

На базата на сателитни снимки, в интернет се появяват снимки на въздушна база в Централен Китай (заводът за самолети Xi'an Aircraft Industrial Corporation в Сиан, провинция Шанси), които показват балистична ракета до H-6N. На една от снимките персонал се готви да прикрепи ракетата към бомбардировача.

"Можем да предположим, че тази ракета DF-21D, като се има предвид способността й да развива хиперзвукова скорост, както и основната и цел са самолетоносачи. Може да се прогнозира, че в бъдеще страната ни ще разполага с въздушно базирана ракета "Донфенг", подобна на руската ракетна система "Кинжал" и американската ракета AGM-183A ARRW", посочва порталът.

Пентагонът създава спецзвено в Азия срещу Русия и Китай

Пентагонът създава спецзвено в Азия срещу Русия и Китай

С хиперзвукови ракети с дълъг обсег, които могат да ударят наземни и морски цели

DF-21D - двустепенна балистична противокорабна ракета с твърдо гориво е пусната в експлоатация с Народоосвободителната армия на Китай през 2015 г.

Предполагаемият обсег е около 1500 км, което при разполагането й в Гуандун, дава възможност да удари цели както в Тайванския проток, така и в северната част на Южнокитайско море.

Нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N е демонстрирана за първи път на 1 октомври по време на военен парад в Пекин в чест на 70-годишнината от основаването на КНР.

Той е проектиран да доставя тежки ракети до целево разстояние на изстрелване.  Предполагаемият боен радиус на бомбардировача H-6N е около 5,6 хиляди км с възможност за зареждане във въздуха.

САЩ тества нова военна стратегия срещу суперсили в индо-тихоокеанския регион

САЩ тества нова военна стратегия срещу суперсили в индо-тихоокеанския регион

Противодейства на Русия и Китай и "вдъхновява близки съюзници и партньори"