Китай обвинява САЩ, че използват причини от областта на националната сигурност като предлог за налагането на протекционизъм и хегемония.

Това подчерта говорителката на китайското външно министерство, имайки предвид неотдавнашните търговски мерки на Вашингтон, насочени срещу предполагаема кражба на интелектуална собственост от страна на Пекин.

Тръмп се озъби на Русия и Китай - девалвирали валутите си

Тръмп се озъби на Русия и Китай - девалвирали валутите си

"Русия и Китай играят играта "Девалвация на валутата"

"Вашингтон наскоро предприе много различни стъпки: Първо, той твърди, че Китай се опитва да открадне модерна технология от американски компании, а също има твърдения, че развитието на Китай в сферата на иновациите представлява заплаха за националната сигурност на САЩ", изтъкна китайският дипломат.

"Смятам, че всичко това изключително добре описва американската страна, която се стреми към хегемония и действа според принципа: "Само аз мога да го притежавам, но няма да позволя на другите да го правят", добави говорителката.

Тя също разкритикува остро САЩ за това, разглеждат обичайни търговски и инвестиционни проекти като опасни схеми, предназначени да изложат на риск тяхното благополучие.

"В резултат на това, под предлог за защита на националната сигурност, американското правителство лансира протекционизма", заключи тя.