Съединените щати са натрупали състояние от конфликта в Украйна, а Европа плаща цената за това, особено що се отнася до инфлацията и разходите за енергия. Това заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзян на пресконференция.

"Нищо чудно, че някои европейски медии казват, че Европа трябва да се запита: защо нашият мир и просперитет трябва да зависят от интересите на САЩ?", отбеляза той.

Джао обвини Вашингтон, че пренебрегва ефекта от Закона за намаляване на инфлацията (IRA) върху други страни, "включително върху своите т.нар. съюзници и партньори", което е "още един пример за хегемонията на Америка на първо място".

Русия: Европа пострада, защото САЩ я въвлякоха в санкционна война

Русия: Европа пострада, защото САЩ я въвлякоха в санкционна война

Страните от ЕС започнали да признават, че руските енергийни ресурси са били в основата на европейския просперитет

Преди това Китай предупреди, че Законът за намаляване на инфлацията ще навреди на полупроводниковата индустрия в световен мащаб и увери, че не предоставя на Русия оръжията, от които се нуждае за продължаване на военната си операция в Украйна.

Миналата седмица европейската редакция на американския вестник "Политико" съобщи, че висши европейски служители са бесни на администрацията на Джо Байдън и обвиняват американците, че печелят от войната, докато страните от ЕС страдат.

Русия не пропусна да нагнети ситуацията. Няколко дни по-късно председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин заяви, че САЩ са въвлекли Европа в своите санкционни войни срещу Русия и са тласнали европейските страни към безработица, закриване на бизнеси и други тежки дилеми. 

Шолц и Макрон заплашват с търговски ответни мерки срещу Байдън

Шолц и Макрон заплашват с търговски ответни мерки срещу Байдън

Франция и Германия искат да преговарят със САЩ за нелоялна конкуренция, но са готови и да отвърнат на удара