Съединените щати въвлякоха Европа в своите санкционни войни срещу Русия и тласнаха европейските страни към безработица, закриване на бизнеси и други тежки дилеми. Това заяви председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин по време на посещение в Узбекистан, съобщава ТАСС.

Той посочи, че САЩ и Европа отдавна са установили стратегически отношения, но "как завърши всичко за Европа: с проблеми, безработица, закриване на предприятия".

"Американците купуват енергийни продукти на една цена, но ги продават на Европа на четворно по-високи цени. Освен това те въвлякоха Европа в своите санкционни войни срещу Русия и ограничиха нашите проекти, направили възможно използването на евтина енергия, която беше в основата на индустриалното развитие на Германия, Франция и други страни", подчерта Володин.

Европа обвинява САЩ, че печели от войната

Европа обвинява САЩ, че печели от войната

Търговският спор от двете страни на Атлантика се разраства

Според него "ръководителите на страните от ЕС най-после започнаха да признават, че руските енергийни ресурси са били в основата на европейския просперитет, но САЩ първи предприеха стъпки, за да намалят техния поток към Европа и започнаха да ги заменят със собствените си ресурси".

"Сега можем да видим резултата. Всичко това е ясно и на живеещите в азиатските страни, особено на тези, които винаги са изграждали отношения с нас въз основа на принципите на взаимно уважение, приятелство и ненамеса във вътрешните работи на другите", отбеляза председателят на Държавната дума.

Той допълни, че по време на посещението му в Узбекистан са били обсъдени широк кръг от въпроси, включително теми като общата история, традиционните ценности и културните въпроси.

Шолц и Макрон заплашват с търговски ответни мерки срещу Байдън

Шолц и Макрон заплашват с търговски ответни мерки срещу Байдън

Франция и Германия искат да преговарят със САЩ за нелоялна конкуренция, но са готови и да отвърнат на удара