Според седем европейски дипломати, посланиците на Европейския съюз (ЕС) са постигнали рамково споразумение за нови санкции срещу войната на Владимир Путин с Украйна, включително ограничаване на цената на продажбите на руски петрол, съобщи Politico.

Пакетът, който е 8-ят кръг срещу Москва, беше предложен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата седмица, след като руският президент заплаши да използва ядрени оръжия и мобилизира стотици хиляди резервисти.

Редица държави от ЕС изразиха загриженост относно новите мерки, особено относно тавана на цената на петрола.

Детайлите все още трябва да бъдат утвърдени в писмена форма.

ЕС даде първоначална зелена светлина на новите санкции срещу Русия

ЕС даде първоначална зелена светлина на новите санкции срещу Русия

Окончателното одобрение на осмия санкционен пакет се очаква следващата седмица

ЕС работи, за да накара Путин да плати за ескалацията на инвазията си, която включва провеждането на фиктивни референдуми с цел анексиране на четири региона на Украйна.

Схемата на споразумението от вторник беше договорена в залата на среща на посланици, които се очаква да одобрят окончателния вариант на текста в сряда, казаха дипломатите, говорейки при условие за анонимност, тъй като дискусиите бяха частни.

Проектомерките предвиждат правното основание за тавана на цените, който беше предварително договорен от страните от Г-7. Все още няма решение относно действителната цена или ценовия диапазон на бъдещата горна граница, въпреки че САЩ предполагат, че това ще стане след седмици.

Унгария постави условие, за да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия

Унгария постави условие, за да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия

Страната е против налагането на наказателни мерки, засягащи енергетиката

Малта, Гърция и Кипър, чиито танкерни флотилии транспортират повечето руски петрол, бяха притеснени от въздействието на горната граница върху цените на петрола върху техните морски индустрии. Това доведе до някои отстъпки към тези страни, според черновата на текста от понеделник и видяна от POLITICO.

Например проектът споменава система за мониторинг от страна на Комисията, която ще оценява практиките за заобикаляне, като например смяната на флага на плавателни съдове. Ако Комисията установи "значителна загуба на бизнес" поради тези укриващи практики, тя ще "предложи мерки за смекчаване" на въздействието на тези техники за избягване на мярката за таван на цените.

Пакетът също има за цел да удари руската стоманодобивна индустрия и да лиши армията на Кремъл от ключови технологии. Той включва повече мерки срещу лица, подпомагащи военните усилия на руския президент Владимир Путин. Той също така забранява на граждани на ЕС да участват в управителните съвети на руски държавни предприятия.

Историята на пакетите от санкции на ЕС е напрегната. Унгария, например, поведе опозицията на плановете за пълна забрана на вноса на руски петрол, като задържа процеса със седмици, докато не осигури изключения за собствените си нужди от доставки.

Като се имат предвид напрежението и трудностите в миналото, някои дипломати останаха предпазливи дори след като във вторник беше постигнато устно споразумение в залата. Един каза, че остава "ограничен" шанс сделката все още да се разпадне, докато друг каза, че предварителната сделка "трябва да бъде" финализирана в сряда сутринта.

ЕС иска от нас спешна позиция на нови антируски санкции

ЕС иска от нас спешна позиция на нови антируски санкции

Очаква се в най-кратки срокове страната ни да представи становище

Посланиците в ЕС искаха да постигнат споразумение по пакета от санкции най-късно до сряда. Те не искаха вътрешните дискусии по дискусията да засенчат срещите на европейските лидери, които се провеждат в Прага в четвъртък и петък.