България трябва в спешен порядък да излезе със становище относно готвения осми пакет европейски санкции срещу Руската федерация, които Брюксел се готви да наложи на Москва след провеждането на референдуми за присъединяване към Русия в четири украински области.

Това съобщи на пресконференция външният министър Николай Милков.

"Вчера получихме предложение в 8 часа вечерта какво трябва да съдържа пакета от санкции, в момента протича работата по оценка на пакета, за да може да се формира българско становище. Ние трябва да представим това становище и да настояваме то да бъде отчетено. Основният проблем е, че сроковете са много къси, като към обяд се изисква да дадем отговор. Това е сериозно усилие, защото изисква колективни усилия на редица ресорни ведомства", обобщи ситуацията той.

Какво обаче конкретно ще съдържа новият санкционен пакет все още не се уточнява.

"Дотолкова, доколкото санкциите са обект на преговори, не мога да вляза в конкретика, на този етап мога да говоря само за принципите, по които протича работата. Първият принцип е, че тези санкции трябва да засилват натиска над Русия. На второ - да бъдат минимализирани, доколкото е възможно, отрицателните ефекти върху европейските икономики и по-никакъв начин вредите да не бъдат по-големи, отколкото ползите."

Кабинетът ще каже "да" на санкции срещу Русия, не преговаря с "Газпром"

Кабинетът ще каже "да" на санкции срещу Русия, не преговаря с "Газпром"

МВР има информация, че мигрантите намаляват