Китай се готви да създаде нова правителствена агенция, която да централизира управлението на огромните хранилища на данни в страната, докато Пекин се стреми да се справи с практиките за сигурност на данните от бизнеса и да рационализира регулаторната си структура. Това съобщава Уол Стрийт Джърнъл (WSJ).

Новото национално бюро за данни е настроено да се превърне в най-добрия китайски регулатор по различни въпроси, свързани с данните. Очаква се планът за създаване на агенцията да бъде обсъден и одобрен от Националния народен конгрес по време на годишната му сесия, която ще продължи до 13 март,

Ако бъде създадена, агенцията ще се произнесе дали мултинационалните компании могат да изнасят данни, генерирани от техните операции в Китай. Освен това тя ще определи и наложи правила за събиране и споделяне на данни за бизнеса.

Това може да забрани на компаниите да събират определени видове потребителски данни или да проверяват данните, които местните компании планират да споделят с чуждестранни бизнес партньори, за да проверят за потенциални нарушения на националната сигурност.

Друга задача пред новия регулатор е и разследването на различни проблеми в цифровата област, като използването на алгоритми за манипулиране на данни или за предизвикване на пристрастяване към интернет сред непълнолетни.

Планът ще донесе по-рационализиран подход към управлението на данните, като създаде единен регулатор по въпроси, свързани с данните, тъй като бизнесът се сблъсква с нарастващ брой правила и закони.

Понастоящем регулирането на данните в Китай се управлява от няколко агенции, включително Администрацията на киберпространството на Китай, Министерството на промишлеността и информационните технологии и Националната комисия за развитие и реформи, основният икономически плановик на страната. Участието на множество органи кара бизнесите да се объркват на моменти към кой орган да се обърнат.

Новото бюро ще има подобен статут като Държавната антимонополна служба.