Китай се извини на Коста Рика за балона, прелетял над нейна територия, съобщи правителството на централноамериканската държава, цитирано от "Ройтерс".

Новината дойде, след като друг предполагаем шпионски балон на Пекин, който прелетя над Съединените щати, предизвика голям политически и дипломатически спор.

В събота американски военен самолет свали въпросния балон точно до атлантическото крайбрежие след дни на всевъзможни спекулации относно мисията му, а вчера американският президент Джо Байдън заяви, че отношенията между САЩ и Китай не са се влошили заради инцидента.

От външното министерство на Коста Рика посочиха, че китайското правителство е признало, че един от неговите балони е прелетял над страната, а китайското посолство в Сан Хосе "се извини за инцидента", като същевременно увери, че балонът е фокусиран върху научни изследвания, главно метеорологични проучвания.

САЩ: Втори китайски шпионски балон е засечен над Латинска Америка

САЩ: Втори китайски шпионски балон е засечен над Латинска Америка

Напрежението се засилва

На официалните представители на Коста Рика е било обяснено, че траекторията на полета на балона се е отклонила от първоначалния си план, като възможността за коригиране на грешката е била ограничена.

Вчера говорителка на китайското външно министерство заяви на пресконференция в Пекин, че балонът, забелязан в Латинска Америка, е бил използван за граждански цели.

В неделя ръководителят на агенцията за гражданска авиация на Коста Рика съобщи, че местните служители са били информирани за балон, летящ над страната миналия четвъртък, след като колумбийските военни са сигнализирали, че са забелязали обект, подобен на балон, над своя територия ден по-рано.

Китай коментира балона над САЩ

Китай коментира балона над САЩ

Пекин не потвърждава принадлежността му