Китайската национална петролна корпорация (CNPC) отмени плановете си за доставка на около 5 милиона барела венецуелска нефт в танкери този месец поради американските санкции срещу Боливарийската република. Това съобщи в петък агенция Bloomberg Business News, позовавайки се на собствени източници.

Според тях Китай стана основната дестинация за петролните танкери от Венецуела, след като през януари тази година Вашингтон наложи санкции срещу държавната петролна компания PDVSA. Тази година, според агенцията, КНР ще внесе 339 хиляди барела петрол ежедневно от Венецуела. По-голямата част от тази суровина се транспортира от CNPC и нейните дъщерни дружества.

Според Bloomberg Business News Китай повече от 10 години не е отказвал редовно купува петрол от Каракас. Отмяната на плановете за август не означава пълно спиране на покупките на Пекин за нефт от Боливарската република.

Русия и Венецуела със споразумение за военните кораби

Русия и Венецуела със споразумение за военните кораби

Поредно доказателство за двустранното сътрудничество

На 5 август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за пълното блокиране на имуществото на венецуелското правителство под американска юрисдикция и забрана за всякакво предоставяне на финансови средства, стоки и услуги за него. Блокирането се отнася за активите на всички ведомства на правителството на латиноамериканската държава, както и на Централната банка на Венецуела и на държавната петролна компания PDVSA.

Политическата криза във Венецуела ескалира на 23 януари, когато опозиционният лидер Хуан Гуайдо, чието назначаване на поста председател на парламента два дни по-рано беше отменено от Върховния съд на Венецуела, се обяви за действащ президент. В същия ден, когато той беше признат от САЩ, към тях се присъединиха страните от групата Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските щати и няколко други страни.

Настоящият президент на Венецуела Никола Мадуро нарече инцидента опит за преврат и обяви скъсването на дипломатическите отношения със САЩ. Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба и Никарагуа се изказаха в негова подкрепа.

Kитайски танкер си сменя името, за да избегне санкциите на САЩ над Иран

Kитайски танкер си сменя името, за да избегне санкциите на САЩ над Иран

Китай винаги е бил против едностранните санкции