Китай ще работи заедно с Русия за отстояването на резултатите от победата във Втората световна война. С тази позиция излезе днес посолството на Пекин в Русия по повод Деня на победата - 9 май.

То подчертава и че "историята не може да бъде отречена".

В публикуваното от дипломатическата мисия изявление се добавя, че Китай ще се стреми заедно с Русия и други страни да "практикуват истинска многостранност и да насърчават световния мир".

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в извършване на военни престъпления, описвайки инвазията в Украйна като "кървава възстановка на нацизма".

Великобритания иска Путин да сподели участта на нацистите

Великобритания иска Путин да сподели участта на нацистите

С нахлуването в Украйна Путин повтаря грешките на тоталитарните режими от миналия век, смята Бен Уолъс

Той се зарече, че страната му ще спечели войната с Русия и няма да отстъпи никаква част от територията си.

От своя страна британският министър на отбраната Бен Уолъс също заяви, че руските лидери са огледало на фашизма на Нацистка Германия. Той бе категоричен, че руското ръководство трябва да сподели участта на нацистите, които в крайна сметка бяха изправени пред Нюрнбергския процес за своите зверства.

Изказването на двамата дойде на фона на военния парад на Победата в Москва, оглавяван от Владимир Путин. На днешния възпоменателен празник за победата над Нацистка Германия през 1945 г. руският лидер заяви, че със "специалната военна операция" в Украйна руската армия дава отпор на агресията на Запада.

Китай: С Русия градим нов модел на международните отношения

Китай: С Русия градим нов модел на международните отношения

Той включвал избягване на конфронтации или обединяване срещу трети страни