Китай остро критикува Европейския съюз за "безотговорни и погрешни" забележки относно противоречивия законопроект за екстрадицията в Хонконг, който предизвика бурни протести в полуавтономния град, съобщава "Стрейтстаймс". 

"Много пъти съм казвал, че въпросите за Хонконг са чисто вътрешни работи на Китай. Никоя страна, организация или индивид няма право да се намесва в тях", коментира говорителят на външното министерство Ген Шуан на редовна пресконференция в Пекин.

"Това, което се случи, не беше мирно шествие, а бунт, организиран от група. Ние подкрепяме Хонконгското правителство и справянето със ситуацията в съответствие със закона."

Хонконг е изправен пред международен натиск по отношение на законопроект за екстрадиция, който предизвика ожесточени протести в сряда

Правителството на Хонконг заяви, че законопроектът за екстрадицията е необходим, за да се затвори врата в законодателството, която не позволява на Хонконг да изпраща избягали заподозрени в криминални престъпления, включително в континентален Китай.

Протестът в Хонконг: Градът е притихнал, властите отлагат дебата за екстрадиране

Протестът в Хонконг: Градът е притихнал, властите отлагат дебата за екстрадиране

Улиците отново са отворени след 70-те ранени във вчерашния протест, заклеймен от правителството като "явен бунт"

ЕС призовава за "фундаменталното право" на хонконгците да се съберат и да изразят себе си, за да бъдат уважавани. ЕС "споделя много от опасенията, изразени от гражданите на Хонконг по отношение на предложените от правителството реформи за екстрадиране", се казва в забележките.

ЕС заяви, че предложеният закон има "потенциално сериозни последици за Хонконг и неговите граждани, за ЕС и чуждестранни граждани, както и за бизнес доверието в Хонконг".

Днес организаторите на протести съобщиха за планове за пореден масов митинг в неделя.

"Гражданският фронт за правата на човека" също призова за протести в града в понеделник, за да запази натиска върху правителството на финансовия център и да се премахне предложения законопроект.

"Ние призоваваме гражданите да се присъединят към стачка на работници, училищни стачки и бизнес стачки", обяснява Джими Шам, организатор на групата.

Вчера, във връзка с коментари на САЩ за Хонконг, Шуан коментира: "Китай изразява съжаление и твърдо се противопоставя на безотговорните и погрешни коментари по изменения и други въпроси относно Хонконг, направени от американската страна. Призоваваме САЩ да разглеждат съответните изменения по справедлив начин, да проявяват предпазливост в думите и делата си и да спрат в каквато и да е форма да се намесват в делата на Хонконг и вътрешните работи на Китай."

Китай: САЩ нарушават световното право и ред, лъжат, мамят и крадат информация

Китай: САЩ нарушават световното право и ред, лъжат, мамят и крадат информация

Китай е готов за равноправни консултации, "но ако САЩ настояват за ескалация, ние ще се борим докрай с твърда решителност"