Китай се оплака от новинарски репортаж на нидерландската обществена телевизия NOS за Тайван, съобщава "Ройтерс".

Това е сигнал за втвърдяването на позицията на Пекин спрямо острова.

Китайското посолство посочи, че телевизионният оператор трябва да "се придържа към принципа за "единен Китай", да премахне отрицателното въздействие и да не предоставя платформа на силите за "независимост на Тайван".

В събота NOS излъчи история за производството на чипове в Тайван, като съобщи, че "страната го счита за застраховка за живот срещу нахлуване от съперника си Китай". Освен това медията интервюира бившия тайвански заместник-министър на външните работи Рой Чун-лий.

Китай затяга примката около Тайван

Китай затяга примката около Тайван

Пекин оказва постоянен "капков" натиск върху Тайпе

Китай твърди, че демократично управляваният остров е негова територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол.

На свой ред Тайпе възразява срещу териториалните претенции на Пекин и твърди, че само тайванците могат да решават бъдещето си.

Наскоро Пекин втвърди позицията си спрямо Тайван. Вчера премиерът Ли Цян публикува данни за бюджета при откриването на Общокитайското събрание на народните представители - китайският парламент - като споменаването на "мирно обединение" с Тайван беше премахнато.

Тайван ще увеличи ракетните учения на фона на заплахи от Китай

Тайван ще увеличи ракетните учения на фона на заплахи от Китай

В миналото ракетни учения са се провеждали само в определени периоди от годината