Пътници купуващи самолетен билет са блокирани 17,5 милиона пъти миналата година при спорна система за "социален кредит", която управляващата комунистическа партия определя като подобряваща общественото поведение, съобщава АП.

Около 5,5 милиона души са били възпрепятствани да купуват билети за влак, според Националния център за публична кредитна информация. В годишния доклад се съобщава, че 128 души са блокирани да напуснат Китай, защото не са платили данъците си.

Управляващата партия твърди, че наказанията и възнагражденията под "социален кредит" ще подобрят реда в бързо променящото се общество. Три десетилетия на икономическа реформа разтърсиха социалните структури. 

Системата е част от усилията на правителството на президента Си Дзинпин да използва технология за обработката на данни и разпознаване на лице, за да затегне контрола.

Властите експериментират със "социален кредит" от 2014 г. в области в Китай. Точки се изваждат за нарушаване на закона или, в някои области, за незначителни нарушения като водене на куче без каишка.

Активистите по правата на човека казват, че "социалният кредит" е твърде строг и може несправедливо да заклейми хора като ненадеждни, без да им казва, че са загубили статут или как да го възстановят.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс го критикува през октомври като "една оруелска система, основана на контрола на почти всеки аспект от човешкия живот." Управляващата партия заяви, че планира да има национална система за социален кредит до 2020 г., но все още предстои да оповести как ще работи.

Животът в Китай все повече заприличва на антиутопията на Оруел

Животът в Китай все повече заприличва на антиутопията на Оруел

Китай прокарва спорната "социална кредитна система"

Възможните санкции включват ограничения върху пътуванията, бизнеса и достъпа до образование. Един лозунг, повтарян в държавните медии, казва: "След като загубите доверие, ще се сблъскате с ограничения навсякъде."

Компании в черния списък могат да загубят държавни договори или достъп до банкови заеми.

Престъпленията, наказвани по силата на "социален кредит" миналата година, варираха от неуспешно платени данъци до фалшиви реклами или нарушаване на правилата за безопасност за лекарства, съобщава правителственият информационен център.

Физически лица са блокирани 290 000 пъти от заемането на висши ръководни длъжности или като законен представител на компанията. Не се споменават подробности за това колко хора живеят в райони със системи за "социален кредит".

"Социален кредит" е един аспект от усилията на управляващата партия да се възползва от увеличената изчислителна мощ, изкуствен интелект и други технологии за проследяване и контрол на китайската общественост.

Вътрешното министерство стартира инициатива, наречена "Златен щит" през 2000 г., за изграждане на национална цифрова мрежа за проследяване на лица.

Управляващата партия изразходва големи средства, за да внедрява системи за разпознаване на лица. Активисти по правата на човека твърдят, че хората в мюсюлмански и други етнически малцинства са принудени да дават кръвни проби за генетична база данни.

Китай интегрира мюсюлманите до 5 години

Китай интегрира мюсюлманите до 5 години

Предприемат мерки, лекции и обучения за основни социалистически ценности и закони

Тези системи зависят в голяма степен от чуждестранни технологии, което предизвика критики от страна на САЩ и европейските доставчици за възможността за нарушаване на правата на човека.

Тази седмица, базирана в Масачузетс компания заяви, че вече няма да продава или обслужва генетични апарати в региона с мюсюлманско мнозинство в Синдзян след критики, че са били използвани за наблюдение.

По данни на американски служители и експерти на ООН милиони уйгури, казахи и други мюсюлмански малцинства в Синдзян са задържани в политически образователни лагери.

Правителството твърди, че тези лагери са центрове за професионално обучение, предназначени да избавят региона от екстремизъм.

Си Дзинпин обясни, че никой не може да диктува на Китай

Си Дзинпин обясни, че никой не може да диктува на Китай

Последните 40 години са "квантов скок за социализма с китайски характер"