Китайският военноморски флот ще се присъедини към 26 други държави във военни учения на северния бряг на Австралия този месец, съобщава "Ройтерс".

Военноморските учения се провеждат от Австралия и ще включват и техния основен съюзник САЩ, които през май изгониха Китай от военното си учение в Хавай в отговор на това, което определят като милитаризация на островите в Южнокитайско море.

Връзките между Австралия и Китай са обтегнати, след като Канбера прие редица закони, целящи да попречат на китайското влияние и позиция на Китай в Южнокитайско море.

Великобритания показва сила и праща новия си самолетоносач в Тихия океан

Великобритания показва сила и праща новия си самолетоносач в Тихия океан

Съпровожда го флотът на Австралия

Австралия предлага дипломатическа подкрепа на САЩ за "свобода на корабоплаването" през Южнокитайско море, а техни и кораби са срещнали китайски бойни кораби там през април.

"Очаква се Китай да участва в редица дейности, маневри, комуникации между корабите. Народите изградиха продуктивна отбранителна връзка, която ... улеснява прозрачността и изгражда доверие", коментира австралийският министър на отбраната Марис Пейн. 

Ученията ще се провеждат в стратегически води на север от Дарвин, където решението за отдаване под наем на пристанището на града на китайска фирма е остро критикувано от САЩ

Китайските ВМС с поредно учение край Тайван и Филипините

Китайските ВМС с поредно учение край Тайван и Филипините

Китайските разрушители извършват офанзивни и отбранителни тренировки

Китай се включи в ученията като наблюдател през 2016 г. и само Великобритания отказва поканата да участва в този мандат, обяснява говорител на австралийския министър на отбраната.

Анализаторите смятат, че участието на Китай може да означава готовност за затопляне на отношенията.

"Китайското правителство е склонно да намали официалните посещения и официалните взаимодействия, така че може би това е знак, че висшите китайски държавници са по-щастливи", коментира Андре Кар, старши преподавател в Центъра за стратегически и отбранителни изследвания в Австралийския национален университет.

САЩ разположиха самолетоносач в Южнокитайско море за сдържане на Китай

САЩ разположиха самолетоносач в Южнокитайско море за сдържане на Китай

Американският самолетоносач USS Ronald Reagan акостира на Манила бей