Обединеното кралство и Австралия обсъждат план за разполагане на най-големия и нов военен кораб на Великобритания в Тихия океан, заедно с флота на австралийците, съобщава ПрессТВ.

Австралийският министър на отбраната Марис Пейн и външният министър Джули Бишъп се срещнаха с британския министър на отбраната Гавин Уилямсън, както и с външния министър Джеръми Хънт в Единбург, Шотландия.

Четиримата обсъдиха разполагането на британския самолетоносач HMS Queen Elizabeth в Тихия океан (най-големият кораб, построен някога за Кралския военноморски флот), поради нарастващата китайска активност в региона.

Уилямсън коментира на съвместна пресконференция, че "се надяваме и ще работим заедно с австралийците за разполагането на HMS Queen Elizabeth в Тихия океан и се надяваме, че ще плаваме заедно с австралийски кораби. Искаме да сме сигурни, че всички по света ще разберат, че тези две големи държави са най-големите съюзници", допълни той.

Уилямсън добави, че разполагането на HMS Queen Elizabeth може да включва учения за "свобода на корабоплаването" в Южнокитайско море. Пекин претендира за суверенитет над Южнокитайско море и счита чуждестранното военно присъствие там за "провокация".

Според него, в Северния Атлантически океан и в Тихи океани има нарастваща "заплаха от подводници".

САЩ разположиха самолетоносач в Южнокитайско море за сдържане на Китай

САЩ разположиха самолетоносач в Южнокитайско море за сдържане на Китай

Американският самолетоносач USS Ronald Reagan акостира на Манила бей

Новият външен министър на Великобритания Хънт коментира, че Великобритания увеличава дипломатическото си присъствие в Тихия океан, като открива нови посолства в тихоокеанските държави.

Позовавайки се предизвикателство в международните "норми и конвенции" в тихоокеанския регион, австралийският външен министър коментира: "В такъв критичен момент в световните дела ние смятаме, че е жизненоважно за народите да има мир и стабилност. Не можем да бъдем по-доволни, че Великобритания ще поеме все по-голяма роля в региона", допълни Бишъп.

Очаква се британският военен кораб да плава с "нападателна група", включваща няколко фрегати за борба с подводници, разрушители за противовъздушна отбрана, вероятно и атакуваща подводница.

Китайските ВМС с поредно учение край Тайван и Филипините

Китайските ВМС с поредно учение край Тайван и Филипините

Китайските разрушители извършват офанзивни и отбранителни тренировки

Тази година Великобритания е изпратила три свои военни кораба в Тихия океан за първи път от 2013 г. насам. Корабът "Съдърланд" от кралските ВМС проведе военни учения с австралийски флот през март и също плава през Южнокитайско море.

Двете държави подписаха споразумение за закупуване на фрегати "Тип 26" от Великобритания, изграждането им в Австралия, като и на бойни кораби "Хънтър", коментира австралийският министър на отбраната.

Към Южнокитайско море претенции имат Китай, Филипините, Бруней, Виетнам, Малайзия и Тайван.

САЩ демонстрират военна мощ пред Китай в Южнокитайско море

САЩ демонстрират военна мощ пред Китай в Южнокитайско море

След неотдавнашните мащабни военни учения на Китай