Китай, най-големият производител на редкоземни метали в света, в четвъртък забрани износа на технология за извличане и разделяне на стратегически метали, като допълнителна стъпка към защита на монопола си в няколко стратегически метала, предава "Ройтерс".

Министерството на търговията потърси общественото мнение миналия декември относно потенциалния ход за добавяне на технологията към своя "Каталог на технологиите, забранени и ограничени за износ".

Той също така забрани износа на производствена технология за редкоземни метали и сплави, както и технология за приготвяне на някои редкоземни магнити.

Обявените цели на каталога включват защита на националната сигурност и обществения интерес.

Китай значително затегна правилата, ръководещи износа на няколко метала тази година, в ескалираща битка със Запада за контрола върху критичните минерали.

Китай одобрява лицензи за износ на материалите за чипове галий и германий

Китай одобрява лицензи за износ на материалите за чипове галий и германий

Министерството е одобрило заявления от някои компании, които отговарят на съответните изисквания

Пекин въведе разрешителни за износ на материали за производство на чипове галий и германий през август, последвани от подобни изисквания за няколко вида графит от 1 декември.

Ходът за защита на технологията за редкоземни елементи идва, докато Европа и Съединените щати се борят да се откажат от редкоземните метали от Китай, който представлява 90% от световното рафинирано производство.

Редкоземните елементи са група от 17 метала, използвани за направата на магнити за използване в електрически превозни средства, вятърни турбини и електроника.

Китай е усвоил процеса на екстракция с разтворители, за да рафинира стратегическите минерали, които западните и компании се борят да внедрят поради технически сложности и опасения за замърсяване.

Не е ясно до каква степен технологията всъщност се изнася. Китай обезсърчава износа си от 2007 г., каза анализатор на редкоземни метали, който отказа да бъде назован поради чувствителността на темата.

"Други страни като САЩ, Япония и Франция разполагат с технология за разделяне, но Китай има най-висока ефективност и предимство в цените", каза той.

ЕС разследва Китай за дъмпингов внос на биодизел

ЕС разследва Китай за дъмпингов внос на биодизел

Розследването ще обхване периода от 1 октомври 2022 г. до 30 септември 2023 г.