Китай ще затегне още повече контрола върху интернет, като обеща още по-стриктни ограничения върху търсачките и новинарските сайтове. Това е най-новата стъпка на китайския президент Си Цзинпин в стремежа му да съхрани стриктния контрол на Комунистическата партия върху съдържанието в китайската онлайн среда, отбелязва "Ройтерс".

Си Цзинпин превърна "суверенитета в киберпространството" на Китай в първостепенен приоритет в мащабната си кампания за укрепване на сигурността. Той също така отново потвърди ролята на Комунистическата партия в ограничаването и направляването на онлайн дискусиите.

Петгодишният план за развитие и реформиране на културата, публикуван от партията и Държавния съвет (китайското правителство), изисква "усъвършенстване" на законите и правилата, свързани с интернет.

Това включва квалификационна система за хората, работещи в новинарски интернет сайтове, според плана.

В плана се настоява за крути мерки срещу разпространяването на онлайн слухове, вредна информация, фалшиви новини, изнудване чрез новини, фалшиви медии и фалшиви журналисти.

Си Цзинпин е бил категоричен, че медиите трябва да следват партийната линия, да направляват общественото мнение в правилната насока и да насърчават "позитивната пропаганда".

Планът идва като допълнение на и бездруго съществуващия контрол върху интернет, който включва блокирането на популярни чужди сайтове като Google и Facebook.

Китайското правителство през миналата седмица излезе с по-строги правила за новинарски сайтове и доставчици на интернет.

Регулаторите твърдят, че подобен контрол бил необходим в условията на нарастващи заплахи за сигурността, като това се извършвало в съответствие със закона.

Планът също така призовава да се положат повече усилия за насърчаване на гледната точка на Китай и културната мека сила в световен мащаб, макар и без да се дават подробности.