Извличайки поуки от кризата в Украйна, високопоставен китайски генерал призова за по-голяма интеграция на нови и неконвенционални способности, включително изкуствен интелект, заедно с традиционните тактики за водене на война на фона на възможна конфронтация със Запада, предава Ройтерс.

Нов вид хибридна война се появи от конфликта в Украйна, с преплитането на "политическа война, финансова война, технологична война, кибер война и когнитивна война", заяви генерал Ван Хайцзян, командир на Западното командване на Народната освободителна армия на Китай (НОАК).

В името на националната сигурност и за да се отблъснат възприеманите заплахи от Запада, усилията на Китай да подготви страната за предизвикателствата пред сигурността не намаляха въпреки забавящата се икономика и кризата с COVID-19. Очаква се разходите за отбрана да се повишат за осма поредна година през 2023 г.

Мащабът и размахът на китайските военни приготовления се наблюдават внимателно не само от Запада, но и от съседите на Китай и особено от Тайван.

План на НАТО за Япония постави нащрек Китай

План на НАТО за Япония постави нащрек Китай

Алиансът ще разкрие бюро за връзка в Токио

"В момента и в бъдеще местните конфликти и сътресения са чести, глобалните проблеми се задълбочават и светът навлезе в нов период на сътресения и промени", пише Ван в Study Times.

"Различни събития "черен лебед" и "сив носорог" могат да възникнат по всяко време, особено със сдържането, обкръжаването, отделянето, потискането и военните заплахи на някои западни нации", продължи той.

Въпреки стотиците милиарди долари, налети за разходи за отбрана, въоръжените сили на Китай нямат много скорошен опит в гореща война след последния кратък военен конфликт през 1979 г. с Виетнам.

Способността да се печели на всички нива е необходима за поддържане на националната сигурност, пише Ван.

Бойната готовност на НОАК в хипотетична война попадна във фокуса през последните месеци, докато Китай демонстрира мускули пред Тайван, поставяйки се в потенциален конфликт със Съединените щати.

Вашингтон води политика на "стратегическа неяснота" относно това дали ще се намеси военно, за да защити Тайван, но е задължен по закон да предостави на острова средствата, за да се защити.

Китай ще търси нови военни предимства чрез изграждане на способности в области като изкуствения интелект, информационните мрежи, авиацията и космоса, каза Ван.

В отделна рядка критика през януари, отразяваща поуките, извлечени от войната в Украйна, PLA Daily отбеляза военните недостатъци на Русия, включително необходимостта от подобряване на нейната "информираност за ситуацията" на бойното поле.

Джон Болтън: САЩ и Тайван трябва да имат готов отговор при атака от Пекин

Джон Болтън: САЩ и Тайван трябва да имат готов отговор при атака от Пекин

Бившият съветник по националната сигурност на САЩ иска да отлъчи Китай от международната икономическа система