Хакери свързани с Китай са проникнали в имейл акаунти на 25 организации, включително някои правителствени агенции на САЩ с целта да придобият чувствителна информация. Това обявиха Microsoft и Белия дом вчера, съобщават "СиЕнЕн" и "Ройтерс".

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адам Ходж каза, че проникване в облачната сигурност на Microsoft е "засегнало некласифицирани системи", без да дава подробности.

Високопоставен служител на правителството на САЩ каза, че не може да коментира решението на Microsoft да припише хака на Китай.

Според съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пробивът е бил открит "сравнително бързо", а по-нататъшни щети са предотвратени.

Държавният департамент и Министерството на търговията на САЩ заявиха, че са сред засегнатите агенции. Имейл акаунтите на министъра на търговията Джина Раймондо и служители на Държавния департамент също са били хакнати, съобщи The Washington Post. Раймондо е единственият известен служител на ниво кабинет, чийто акаунт е пробит при инцидента.

Министерството на търговията заяви още, че е предприело "незабавни действия", след като са били уведомени за компрометиране.

Според изявление на Microsoft, действията по хаковете са започнали през месец май и са дело на хакерска група, която компанията нарича Storm-0558.

Компанията се е свързала с всички целеви или компрометирани организации, за да им помогне да разследват и да реагират.

Microsoft не казва кои организации или правителства са били засегнати, но добави, че замесената хакерска група е насочена предимно към организации в Западна Европа.

Китай за пореден път отрича да е взимал участие в хакерски операции. Китайското посолство в Лондон нарече обвинението "дезинформация" и обяви правителството на САЩ "най-голямата хакерска империя в света и глобален кибер крадец".

Според експерти по киберсигурност, китайските групи подобряват своите кибер възможности.

Китайски хакери шпионирали организации в САЩ

Китайски хакери шпионирали организации в САЩ

Критични телекомуникации и транспортни центрове