Китайски самолетоносач за първи път навлезе в териториалните води на Япония. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на японската обществена телевизия NHK.

Военният кораб е плавал между южните японски острови Йонагуни и Ириомоте. Самолетоносачът е навлязъл в зона, която се простира на 24 морски мили от бреговата ивица, където Япония може да упражнява известен контрол, както е определено от ООН.

Миналия месец Япония внесе протест срещу Китай, след като един от нейните военноморски кораби навлезе в японски води, малко след нарушение на въздушното пространство. През юли разрушител на японския флот направи рядко навлизане в териториалните води на Китай близо до Тайван.

Увеличаването на китайската военна активност близо до Япония и около Тайван през последните години предизвика опасения в Токио. Япония отговори със засилване на отбраната, която цели да възпре Пекин да използва военна сила, за да прокара териториалните си претенции в региона.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е забелязало същата китайска група самолетоносачи да плава край източното му крайбрежие в посока Йонагуни, най-южният остров на Япония, който е на около 110 км източно от Тайван.

Китай, който гледа на демократично управлявания Тайван като на своя територия, провежда редовни учения около острова в продължение на пет години, за да го окаже натиск да приеме претенциите на Пекин за суверенитет, въпреки силните възражения на Тайпе.

Япония протестира поредно китайско нахлуване в териториалните води на страната

Япония протестира поредно китайско нахлуване в териториалните води на страната

Китайският кораб се е намирал крак бреговете на префектура Кагошима